ALERTĂ la Aeroportul Internațional din Iași! Jumătate dintre pasagerii unei curse Londra-Iași, cu acte Covid false

30 Iul. 2021, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Iul. 2021, 13:55 // Actual //  MD Bani

Alertă pe Aeroportul Iaşi, după ce jumătate dintre pasagerii cursei Londra-Iaşi au prezentat la intrarea în ţară documente medicale susceptibile a fi false. Cazul a fost sesizat de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunal. În cercetare se află 50 de cazuri. Anchetatorii cred că avem de-a face cu o practică în masă privind emiterea de acte medicale false ce dovedesc vaccinarea împotriva noului coronavirus, scrie Realitatea.net.

Cursa Londra – Iaşi a aterizat, ieri, în jurul orei 2:20 dimineaţa. Aeronava era plină cu români, majoritatea veniţi în concediu acasă, după un an de muncă în străinătate. La verificarea documentelor de intrare în ţară,  s-a constat faptul că, jumătate din cei 70 de pasageri ai aeronavei au prezentat fie teste PCR negative, fie certificate verzi de vaccinare, fie adeverinţe cum că ar fi trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, toate susceptibile a fi false.

Reprezentanţii DSP Iaşi trag atenția asupra faptului că putem vorbi deja despre un fenomen îngrijorător, şi nu doar de cazuri izolate.

Curios este faptul că un număr mai mare de persoane au prezentat documente care atestau trecerea prin boală, intervalul de timp în care s-ar fi întâmplat asta fiind la toţi acelaşi, deşi locuiau în zone diferite din Marea Britanie.

“Au mai fost şi alte aspecte care au ridicat suspiciuni. De exemplu, o persoană a spus că a scăpat de carantină cu doar 50 de lire. Ori, pentru noi este clar că astfel de persoane nu respectă şi nu vor respecta regulile de prevenţie a răspândirii virusului. Noi am informat organele de specialitate, şi este în curs o anchetă la Parchet în acest sens”,  a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Surse anchetă susțin că ar fi vorba, la Iaşi, despre 50 de astfel de cazuri în care persoanele intrate în ţară au prezentat documente medicale false.

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală