Noua guvernare de la Chișinău ar trebui neîntârziat să întreprindă măsuri importante și să facă ordine pe piața produselor petroliere, unde de 30 de ani domină dezordinea din cauza incapacității autorităților de reglementare de a face regulă, incapacitate legată în mare parte de interesele unora de a ține în Republica Moldova un monopol artificial la acest capitol. Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a propus în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, de vineri, 6 august, trei măsuri concrete, care trebuie realizate în Republica Moldova în acest domeniu.
În primul rând este vorba de demonopolizarea pieței, deoarece pe piața produselor petroliere din Republica Moldova este creat, prin norme legale abuzive, un monopol artificial. „Avem doar trei companii care importă produse petroliere. 1/3 din stațiile PECO sunt în gestiunea acestora, iar restul companiilor nu pot face concurenței. Dacă statul vrea să rezolve această problemă trebuie să demonopolizeze piața și să creeze condiții de concurență”, a spus expertul.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, aducerea comerțului cu petrol în albia legalității este cea de a doua măsură. Atunci când este creat un sistem anormal este afectată viața economică și apare comerțul tenebru. Astfel, din cauza normelor legale abuzive, 46% din motorina vândută pe teritoriul Republicii Moldova se vinde prin scheme gri, nu se vinde la pompă și nu trece prin aparatul de casă și control. O altă problemă este faptul că fictiv în stânga Nistrului se vând zeci de mii de tone de produse petroliere, dar ele nu ajung niciodată în stânga Nistrului. Toată contrabanda are loc la Chișinău. „Trebuie să vedem cine de la Chișinău a creat această schemă. Dacă ai un monopol creat artificial, prin legi corupte, ai un sistem distorsionat, ai o piață tenebră și ai vânzări ilegale. Dacă creezi un sistem cu „tălpile în sus”, nu pot lucrurile să meargă bine”, menționează Veaceslav Ioniță.
Al treia propunere, spune economistul este transparentizarea reglementării. „Atunci când ai un sistem care 30 de ani a fost anormal, nu a funcționat cum trebuie, atunci când vrei să faci regulă în sistem cel mai probabil vei avea probleme. Pentru a proteja cetățeanul, pentru a nu permite creșterea nejustificată a prețurilor, tot ce trebuie să facem este ca pentru maximum trei ani să avem o reglementare strictă până ce piața va fi funcțională, nu va fi monopol și vom avea prețuri corecte într-o piață concurențială”, a afirmat economistul.
În opinia analistului, astăzi avem trei companii care importă produse petroliere, pe care ulterior le vând la toți ceilalți și care au o poziție dominantă. Situația creată este rezultatul unor legi defectuoase, aprobate în mod intenționat pentru a favoriza monopolul pe piața produselor petroliere. „Noul Guvern, noul Parlament, președintele țării, care are dreptul la inițiativă legislativă, trebuie să întreprindă câteva acțiuni pentru ca în Republica Moldova să fie distrus acest monopol artificial creat prin lege”, a opinat analistul.
Veaceslav Ioniță vine și cu unele recomandări pentru demonopolizarea pieței. În primul rând este vorba de reducerea cerințelor pentru capacitățile de stocare, de la 5 mii metri cubi în prezent la 50 de metri cubi. În prezent, companiile mici doar de la această normă abuzivă au costuri suplimentare de până la 25 bani/litru. „Această normă abuzivă nu are nimic cu necesitățile companiilor, dar ei sunt obligați să închirieze aceste capacități. Reducerea acestei norme abuzive va face posibil ca oricine să poată importa produse petroliere și va oferi un preț corect cetățeanului, pentru că vor apărea mai mulți pe piață cu astfel de importuri”, a declarat Veaceslav Ioniță.
O altă recomandare ține de reducerea cerințelor față de capitalul statutar, de la 8 milioane de lei în prezent la maximum 100 de mii de lei. „Unicul scop de ce există această normă de 8 milioane de lei este pentru a crea monopol artificial. Nu are nici o justificare economică sau socială această prevedere”, afirmă expertul.
Analistul mai recomandă reducerea taxei de licențiere de la 250 de mii de lei în prezent la o mie de lei, care are un singur scop: penalizarea companiilor mici și favorizarea monopolului. „Licența nu trebuie să fie o formă ascunsă de impozitare. Scopul acestei licențe în prezent este ca nimeni să nu poată lucra. Pentru o companie mare, care are un rulaj mare, 250 de mii de lei nu înseamnă nimic. Pentru cele mici această sumă este una critică”, susține analistul.
De asemenea, a mai recomandat anularea certificării produselor petroliere importate, care omoară definitiv companiile mici, care în prezent acest lucru le costă circa 9 mii de lei. „De fapt avem o căpușă, introdusă în mod abuziv, care ne stoarce câte 30 bani/litru pentru nimic. Chiar dacă firma care produce are toate certificatele necesare ca să vândă în UE, birocratul nostru ca să câștige din contul cetățenilor câte 30 de bani la fiecare litru, a spus că produsul care vine din UE, certificat de UE și cu care avem acord de asociere, trebuie să mai fie certificat încă odată în Republica Moldova”, declară expertul.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, anularea acestor norme abuzive va reduce costurile de distribuire a petrolului cu cel puțin 50 de bani, care în prezent este nejustificat. „Aceste patru norme care sunt în prezent în lege au o singură sarcină, a crea un monopol. Ani de zile s-a încercat distrugerea acestui monopol, nu s-a reușit. Sper foarte mult că acum, după atâția ani, se va reuși distrugerea acestui monopol”, își exprimă speranța economistul.
Analistul a mai afirmat că monopolul artificial instituit în Republica Moldova, a nemulțumit enorm agricultorii, iar în urma revoltei lor statul a venit cu jumătăți de măsură. A păstrat monopolul, dar a dat anumite facilități agricultorilor. Drept rezultat al acestor jonglărli în Moldova a luat amploare piața gri și tenebră de vânzare a produselor petroliere, care în cazul motorinei se apropie de 50%. În opinia sa, orice producător agricol, orice companie de transport, care vrea să aibă consumul propriu de produse petroliere, trebuie să aibă posibilitatea de a-și crea un punct autorizat de vânzare pentru dânsul și pentru oricine. Nu este necesar de construit o stație PECO de 700 de mii de euro. O mini stație PECO poate fi construită și cu 15-20 de mii de euro. Însă, fiecare litru de benzină sau motorină trebuie vândut prin aparatul de casă și control.
În prezent, susține economistul, deoarece vânzările nu trec prin aparatul de casă și control, circa 4 miliarde de lei din vânzarea carburanților ajung înafara acestui sistem și nimeni nu știe ce se întâmplă cu aceste produse petroliere. Astfel, statul pierde circa 200 de milioane de lei, iar suma mitei plătite se ridică la 150 de milioane de lei. Aici se mai adaugă și vânzările fictive spre stânga Nistrului. „Sunt oameni care trăiesc din acest sistem bolnav, din cauza cărora este sărac bugetul statului și suferă cetățenii. Bugetul de stat pierde la fiecare zece mii de tone, vândute fictiv în stânga Nistrului, circa 75 de milioane de lei. Estimăm că undeva 300 de milioane de lei sunt pierderile bugetului de stat din cauza că utilizăm schema „Transnistria” pentru eschivare de la impozite”, menționează economistul.
Vorbind despre încasările din accize, Veaceslav Ioniță afirmă că în Republica Moldova acestea în fiecare an cresc, cu excepția anilor când aveau loc alegeri, când acestea scad. „Avem nevoie să lichidăm piața tenebră. Cât petrol s-a importat în Republica Moldova atât petrol trebuie să se vândă prin aparatul de casă și control. Dacă va exista dorința de a demonopoliza piața, va fi nevoie de o perioadă pentru reglementare strictă și transparentă. ANRE, trebuie obligat prin lege, atunci când publică marja comercială, să publice și lista tuturor costurilor pe care legitim ei le acceptă către companiile petroliere, mărimea și justificarea acestor costuri și profitul pe care îl dau companiilor petroliere. Legislația spune că până la 10%. Să știm exact, cât este profitul acceptat de ANRE”, spune Veaceslav Ioniță.
Expertul a făcut un apel către companiile petroliere, majoritatea dintre ele activează și în alte țări normal și civilizat. „Aveți experiență de activitate civilizată. Republica Moldova și cetățeanul Republicii Moldova are dreptul să primească un serviciu civilizat. Republica Moldova trebuie să devină un stat european, aici regulile trebuie să fie ca în UE. Câți bani ajung în buzunarul angajaților acestor companii, dar nu în bugetul companiilor. Compania voastră este furată, cetățeanul este furat, bugetul de stat este furat, de managerii locali corupți, care trebuie puși la punct”, a atenționat expertul.
Clasei politice, Veaceslav Ioniță transmite că va fi declanșată o luptă enormă, pentru a stopa procesul de lichidare a monopolului. Cei care acum stau pe comerț ilegal, pe comerț fictiv cu „Transnistria” unde se câștigă sute de milioane de lei și pe comerțul gri în interiorul țării, vor depune toate eforturile pentru a-i convinge pe cei de la putere că nu trebuie de făcut nimic, că totul este bine. Însă, o discuție publică și transparentă va demasca toate încercările corupților de a stopa procesul de demonopolizare și readucerea în albia legală a comerțului cu produse petrolier.