Statele Unite ale Americii vor înainta săptămâna aceasta primele sancțiuni în adresa Rusiei pentru otrăvirea și condamnarea pricipalului critic de la Kremlin, Alexei Navalnîi. Decizia președintelui Joe Biden de a impune sancțiuni pentru otrăvirea lui Navalnîi reflectă o atitudine mai dură decât cea luată de predecesorul său, Donald Trump, care a lăsat incidentul din august, anul trecut, să treacă fără nicio reacție din parte SUA.
Sursele anonime declară că administrația Biden a planificat, de asemenea, să acționeze în conformitate cu „Legea din 1991 privind controlul și eliminarea războiului armelor chimice și biologice din SUA”, care oferă un set de măsuri punitive. Unele persoane vor fi vizate în sancțiunile care urmează să fie anunțate încă de marți, dar nu se cunoaște cu exactitate care vor fi aceste persoane și ce alte măsuri se vor lua.
O a treia sursă a declarat că acțiunea SUA ar putea fi coordonată cu sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-ar putea aplica astăzi.
Miniștrii de externe ai UE au convenit, pe 22 februarie, să impună sancțiuni pentru patru înalți oficiali ruși apropiați președintelui Vladimir Putin, într-un răspuns în principal simbolic la sentința lui Navalnîi. Se așteaptă ca Uniunea Europeană să le aprobe oficial în prima jumătate a lunii martie.
În cazul lui Navalnîi, Trump, al cărui mandat s-a încheiat în ianuarie, nu a făcut nimic pentru a pedepsi Rusia. Experții de top ai ONU în domeniul drepturilor omului au declarat luni că Moscova este de vină pentru încercarea de a-l ucide pe Navalnîi ca parte a atacurilor împotriva criticilor regimului de la Kremlin.
Realitatea.md amintește că după tratamentul medical din Germania, Navalny, în vârstă de 44 de ani, s-a întors în Rusia în luna ianuarie. El a fost însă arestat și ulterior condamnat la mai mult de 2 ani de închisoare.
Luna trecută, Biden a numit închisoarea lui Navalny ca fiind „motivată politic” și a cerut eliberarea imediată a acestuia. El a promis o nouă abordare dură față de Moscova, spunând că Statele Unite nu vor mai putea fi „desconsiderate” în fața acțiunilor agresive ale Rusiei.
Washington și Moscova nu sunt de acord cu privire la o gamă largă de probleme pe lângă Navalnîi, cum ar fi ambițiile militare ale Rusiei în Ucraina și Georgia, precum și un atac cibernetic asupra agențiilor guvernamentale americane executat anul trecut, pe care Washingtonul îl atribuie Rusiei.