Miliardarul egiptean Naguib Sawiris spune că un sfert din portofoliu ar trebui să fie în aur. DE CE?

10 Aug. 2021, 18:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 18:03 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Aurul este o investiție bună într-un moment în care lumea este preocupată de inflație, a declarat pentru CNBC miliardarul egiptean Naguib Sawiris.

Metalul prețios este adesea susținut ca o acoperire împotriva creșterii prețurilor și un activ refugiu sigur care ar trebui să constituie în jur de 5% până la 10% din portofoliul unui investitor.

Însă investitorul de lungă durată Sawiris recomandă ca investitorii să dețină în portofoliul lor un sfert de aur.

„Spun de la 20% la 30%. Am fost la 50% ”, a declarat marți președintele și CEO-ul Orascom Investment Holding pentru CNBC„ Capital Connection ”. „Este ceva fundamental. A fost mereu acolo. „

El a înființat chiar și un fond de extracție a aurului de 1,4 miliarde de dolari, care a fost lansat luna trecută. El a spus că mișcarea a fost „motivată personal”, deoarece o parte substanțială din valoarea sa netă este în aur.

Aurul ca protecție

Aurul poate acționa ca un tampon pentru riscurile de pe piață, a sugerat Sawiris.

„Să presupunem că inflația intră și că există o prăbușire pe piața bursieră pentru orice motiv sau altul, știi, atunci vei fi foarte fericit că … ai o poziție în aur”, a spus el.

Întrebat dacă se așteaptă ca piața bursieră să scadă, el a spus că prețurile au fost ridicate de „foarte mult timp” și că „inevitabil” vor scădea la un moment dat.

„Vreau să dorm noaptea, fără a fi afectat de o prăbușire pe piață sau de o pandemie”, a spus el.

Cu toate acestea, aurul nu este imun la toate evenimentele de pe piață. Din punct de vedere istoric, metalul prețios are un record mixt în ceea ce privește randamentele în perioadele inflaționiste.

De asemenea, a suferit o vânzare de 4% ca urmare a unui raport de locuri de muncă mai bun decât era de așteptat în SUA vineri, înainte ca o „prăbușire rapidă” să fie declanșată de lipsa de lichiditate în această săptămână.

Sawiris a recunoscut că ratele mai mari ale dobânzii, care ar putea veni pe măsură ce economiile se vor recupera după criza Covid, vor „mânca” câștigurile din aur. Totuși, el a spus că este un investitor pe termen lung în metal.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală