La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul cubanez a aprobat o lege care autorizează înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM-uri).
Aceasta este o schimbare majoră pentru o ţară comunistă unde întreprinderile de stat reprezintă standardul.
Modificările vin la aproape o lună după ce mai multe mii de cubanezi au ieşit în stradă pentru a scanda „Libertate!” şi „Jos dictatura!”, cele mai mari demonstraţii din Cuba de la revoluţia care l-a adus la putere pe fostul Fidel Castro în 1959.
În ultimele luni, guvernul cubanez a accelerat reformele destinate modernizării economiei şi contracarării celei mai grave crize economice cu care s-a confruntat Cuba în ultimii 30 de ani. Lipsurile cronice de alimente, energie electrică şi medicamente au fost agravate de măsurile de combatere a Covid-19, care au afectat turismul, unul din cele mai importante sectoare.
Vineri, cu ocazia unei reuniuni a consiliului de stat, au fost aprobate noi reguli care permit înfiinţarea unor întreprinderi cu până la 100 de angajaţi. „Consiliul de stat aprobă decretul cu privire la „Întreprinderi Mici şi Mijlocii”, care permite integrarea lor coerentă în economie pentru a fi o parte din transformarea productivă a economiei”, se arată într-un document publicat pe pagina de Internet a Adunării Naţionale.
Cu toate acestea, Oniel Diaz, un consultant specializat în economia cubaneză, spune că noua lege cu privire la IMM-uri reprezintă un punct de cotitură pe care mulţi cubanezi îl aşteptau de mai mulţi ani. „Pentru economia cubaneză acesta este un pas uriaş care va avea consecinţe pe termen mediu şi lung pentru reconfigurarea economiei naţionale” subliniază Oniel Diaz.