FOTO TRAGICE: Căderea Afganistanului – în imagini. Ultimile previziuni economice pentru țara acaparată

17 Aug. 2021, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Aug. 2021, 10:25 // Actual //  MD Bani

Talibanii au luat cu asalt Afganistanul și în doar 10 zile au preluat controlul asupra orașelor și localităților din întreaga țară.

Luptătorii talibani au cucerit prima capitală a unei provincii afgane în data de 6 august, iar pe 15 august se aflau în Kabul.

Avansul lor fulgerător a determinat zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele, mulți ajungând în capitala afgană, alții îndreptându-se spre țările vecine.

Și la Kabul a fost haos, în timp ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară și mii de compatrioți ai săi au încercat să facă același lucru.

Avans fulgerător al talibanilor

Încurajați de retragerea forțelor americane și a altor forțe internaționale, în iunie, talibanii controlau deja mari părți ale țării. Dar, după 6 august, avansul lor s-a accelerat cu un nou impuls, transmite BBC.

În ciuda a 20 de ani de sprijin extern, a finanțării de miliarde de dolari, a unui program amplu de instruire și a sprijinului aerian american, forțele de securitate afgane s-au prăbușit în mare parte.

În unele zone, acestea au rămas în picioare și au luptat.

În Lashkar Gah, trupele afgane au fost blocate în poziții cheie, în timp ce talibanii au atacat în mod repetat.

Sute de comandouri au fost trimise pentru a restabili ordinea – dar când talibanii au detonat o bombă masivă în fața sediului poliției, la 11 august, bătălia era în mare parte încheiată.

În multe zone, unitățile afgane care au rămas fără muniție și alte provizii au fugit pur și simplu.

Trupele înarmate și antrenate de SUA pentru a-i proteja pe afganii obișnuiți i-au lăsat în mare parte să se descurce singuri, iar în unele locuri, autoritățile au fost de acord să permită talibanilor să preia controlul, pentru a evita alte vărsări de sânge.

În Ghazni, atât șeful poliției, cât și guvernatorul au fost lăsați să părăsească orașul în schimbul acceptării preluării puterii de către talibani.

La 14 august, Mazar-i-Sharif a căzut în mâinile talibanilor, cu puțină rezistență din partea trupelor afgane, dintre care unele au părăsit orașul și s-au îndreptat spre granița cu Uzbekistan, la Haraitan.

O nouă criză umanitară

Până la 15 august, 17.600 de persoane care fugeau de talibani au ajuns la Kabul, iar alte mii de persoane sosesc în permanență, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Având foarte puțin sprijin din partea autorităților afgane, mulți dintre ei dormeau în parcuri și în alte spații publice.

Unii au spus că au venit din orașele capturate, unde talibanii ucid bărbații care au lucrat pentru forțele de securitate și reintroduc restricții asupra femeilor.

Haos în Kabul

În timp ce președintele Ghani fugea din țară, personalul ambasadei SUA a fost evacuat cu elicopterul din complex.

Luptătorii talibani s-au oprit inițial în afara orașului, în timp ce la palatul prezidențial au avut loc discuții de urgență, dar apoi au intrat pentru a prelua controlul total.

Ce se va întâmpla de acum înainte în Afganistan?

Modul exact în care talibanii intenționează să guverneze rămâne neclar – și poate varia de la o țară la alta.

Rapoartele din interiorul teritoriului controlat de talibani până în prezent oferă o imagine mixtă.

În Balkh, la 20 km de Mazar-i-Sharif, BBC News a constatat că femeile și fetele au voie să intre în zonele publice neînsoțite – dar au existat informații despre o femeie care a fost ucisă din cauza modului în care era îmbrăcată.

În alte locuri, inclusiv într-un district rural din nordul țării, în apropiere de granița cu Tadjikistanul, femeile au declarat că acum sunt obligate să se acopere cu o burka și nu pot ieși neînsoțite.

Există, de asemenea, informații conform cărora femei tinere sunt oferite luptătorilor talibani pentru căsătorii forțate.

Cu toate acestea, reprezentanții talibanilor din Qatar insistă că este vorba de „o minciună”.

Cele mai recente previziuni pentru economia Afganistanului

Potrivit unui raport din aprilie a Băncii Asiatice de Dezvoltare (ADB), creșterea economică a Afganistanului este de așteptat să se recupereze anul acesta și să se accelereze anul viitor, după un declin accentuat în 2020 din cauza pandemiei bolii coronavirus (COVID-19) și a violenței și instabilității continue.

În perspectivele sale de dezvoltare asiatică (ADO) 2021, ADB prognozează creșterea produsului intern brut (PIB) al Afganistanului să revină la 3,0% în 2021, crescând la 4,0% în 2022, pe măsură ce activitatea comercială și sentimentul pieței se normalizează. PIB-ul s-a contractat cu aproximativ 5,0% în 2020, deoarece măsurile de izolare COVID-19 au exacerbat impactul economic al violenței persistente și al instabilității politice. ADO este publicația economică anuală emblematică a ADB.

„Economia Afganistanului a suferit întreruperi fără precedent în 2020 din cauza pandemiei COVID-19, instabilității politice și violenței continue, care au redus remitențele, comerțul și veniturile”, a declarat directorul țării ADB pentru Afganistan, Narendra Singru. „Cu o lansare de succes a vaccinului COVID-19 și o recuperare post-pandemică, țara ar trebui să fie pe drumul cel bun pentru a realiza o creștere economică în acest an și în 2022, pe măsură ce activitatea de afaceri și sentimentul pieței se normalizează.”

Potrivit raportului, inflația s-a dublat de la 2,3% în 2019 la 5,6% în 2020, determinată de prețurile mai mari la alimente. Inflația prețurilor la alimente în 2020 a fost estimată la 10%, cu cea mai mare creștere înregistrată în aprilie, când închiderea frontierei și cumpărarea de panică au propulsat-o la 16,6%. Se preconizează că inflația va modera până la 5,0% în 2021 și 4,0% în 2022, pe măsură ce aprovizionarea cu alimente se îmbunătățește.

Cu toate acestea, rămân riscuri, inclusiv implementarea vaccinărilor în zone îndepărtate și nesigure, conflict, criminalitate, corupție, instabilitate politică și fragilitate socială mai largă. Dacă nu sunt abordate, acestea ar putea avea o greutate mare asupra economiei și ar putea împiedica redresarea.

Sprijinirea redresării microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii (IMMM) puternic afectate de pandemie este esențială pentru protejarea veniturilor și mijloacelor de trai ale lucrătorilor, potrivit raportului. Înainte de pandemie, IMM-urile erau estimate să ofere aproape 1,6 milioane de servicii și locuri de muncă în industrie. Guvernul a aprobat un pachet de sprijin de 2 ani în valoare de 295 milioane dolari în octombrie 2020 pentru a îmbunătăți condițiile de afaceri și a implementat măsuri anticiclice care includ sprijin pentru IMM-uri.

Pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, Afganistanul ar trebui să faciliteze accesul IMM-urilor pe piețe prin dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea securității, combaterea corupției, simplificarea reglementărilor, consolidarea drepturilor de proprietate și aplicarea contractelor și promovarea inovării și a unor abilități mai bune în materie de muncă. Creșterea accesului la credit și extinderea în continuare a sectorului bancar formal este, de asemenea, crucială.

 

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău