Preşedintele chinez vrea o „reglementare mai dură a veniturilor mari”. Cum afectează aceasta mediul privat din China

18 Aug. 2021, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 15:57 // Actual //  MD Bani

Preşedintele chinez Xi Jinping vrea o „reglementare mai dură a veniturilor mari”, semnalând că asaltul din ultimele zece luni asupra celor mai mari grupuri de tehnologie din ţară se extinde rapid atât la nivel economic, cât şi la nivel social, potrivit FT.

Presa controlată de stat a relatat că liderul comunist a subliniat nevoia pentru „reglementarea veniturilor excesiv de mari şi încurajarea grupurilor şi entităţilor cu venituri mari să dea mai mult înapoi societăţii”. Aceste declaraţii ar fi fost făcute în cadrul unei şedinţe a Comisiei Centrale pentru Finanţe şi Economie din cadrul Partidului Comunist, scrie Ziarul Financiar.

Conform comisiei, partidul a permis unor oameni şi regiuni „să se îmbogăţească primii” în deceniile de început ale aşa-numitei reforme din China, însă acum ar fi momentul pentru prioritizarea „prosperităţii comune pentru toţi”.

Cei mai bogaţi antreprenori din China au resimţit greutatea statului încă din noiembrie 2020, când oferta publică iniţială a grupului Ant a fost blocată. Aceasta ar fi trebuit să valoreze 37 de miliarde de dolari, dar a fost oprită după ce cunoscutul Jack Ma a criticat autorităţile de supraveghere financiară din China.

Mai recent, compania de ride-hailing Didi Chuxing a fost pedepsită de oficialii statului după ce ar fi ignorat avertismentele prin care i se cerea amânarea listării de 4,4 miliarde de dolari pe bursa din SUA.

„Datele care arată o stagnare a consumului au scos la iveală o nevoie urgentă pentru creşterea veniturilor populaţiei şi pentru o distribuţie mai corectă a averii”, a explicat Wang Jung, care activează în cadrul China Center for International Economic Exchanges, un think-tank din Beijing.

Un antreprenor chinez a declarat pentru FT că ambiţiile reînnoite ale statului care se concentrează pe inegalitate şi alte probleme sociale au transmis un semnal clar către sectorul privat, aşa cum a făcut-o şi pedepsirea companiei Didi Chuxing.

„Trimite un semnal foarte puternic către toate companiile. (…) Partidul vrea să aibă un cuvânt de spus în businessul tău şi vrea să fii mult mai supus”, a declarat antreprenorul care a cerut să nu fie identificat.

Mai mult, trei entităţi ale statului au preluat o participaţie de 1% într-o subsidiară a ByteDance, grupul din spatele popularei aplicaţii TikTok. Mutarea a venit la finalul lunii aprilie, iar ca rezultat oamenii statului au ocupat acum un loc în consiliul de administraţie al ByteDance.

Ceea ce s-a întâmplat în cazul ByteDance ridică un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca statul să înceapă să preia participaţii şi locuri în consiliile de administraţie ale marilor grupuri de tehnologie din China.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău