Moldovenii au călătorit cel mai mult în Turcia și Egipt! Veniturile agențiilor de turism în perioada ianuarie-iunie

23 Aug. 2021, 15:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2021, 15:09 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în perioada ianuarie-iunie 2021 agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la 96,1 mii de turiști și excursioniști sau de 2,6 ori mai mult față de perioada similară a anului 2020, pe fundalul reducerii indicatorului în cauză în ianuarie-iunie 2020 față de perioada respectivă a anului 2019 cu 114,1 mii de turiști sau de 4,0 ori. În perioada menționată majoritatea moldovenilor au ales să se odihnească cel mai mult în Turcia și Egipt.

Creșterea numărului de turiști și excursioniști în perioada cercetată se datorează majorării numărului de participanţi la turismul emițător cu 45,0 mii persoane (de 3,4 ori) și turismul intern – cu 17,2 mii persoane (de 2,5 ori). Totodată, s-a redus numărul participanților la turismul receptor cu 3,6 mii persoane (-53,5%).

În perioada cercetată, turismul emițător și intern au deținut cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști, revenind respectiv  66,6% și 30,2%, turismului receptor – 3,2%.

Prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor în ianuarie-iunie 2021 au plecat în străinătate 64,0 mii de turişti şi excursionişti sau cu circa 45,0 mii turiști (de 3,4 ori) mai mult față de ianuarie-iunie 2020. Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (99,4%). Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (41,7% din total plecați în străinătate), Egipt (38,4%), Bulgaria (9,7%), Ucraina (3,0%), Insulele Maldive (1,2%), Emiratele Arabe Unite (1,1%), România și Grecia (câte 1,0%).

Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-iunie 2021 a constituit 29,0 mii vizitatori, fiind în creștere de 2,5 ori comparativ cu ianuarie-iunie 2020. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chișinău (61,8%), regiunile de dezvoltare Centru (33,6%) și Sud (3,3%).

Încasările agențiilor de turism și turoperatorilor din activitatea turistică în ianuarie-iunie 2021 au însumat 717,7 milioane lei, înregistrând o creștere de 4,1 ori față de aceeași perioadă a anului 2020, pe fundalul reducerii indicatorului în cauză în ianuarie-iunie 2020 față de perioada respectivă a anului 2019 cu 771,5 milioane lei sau de 5,4 ori. Creșterea a fost condiționată de majorarea încasărilor din turismul emițător (de 4,6 ori) și turismul intern (+51,7%). Totodată, comparativ cu ianuarie-iunie 2020 se observă o diminuare a încasărilor în turismul receptor (-44,4%).

Realitatea Live

19 Mai 2025, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 14:36 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană se confruntă cu o notă de plată suplimentară de aproximativ 10 miliarde de euro în această vară, pentru a reface stocurile de gaze naturale epuizate în urma primei ierni cu adevărat reci de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unei analize publicate de The Financial Times.

În martie, depozitele de gaze din Europa au fost golite în proporție de două treimi, iar pentru a atinge obiectivul de 90% capacitate de stocare până în noiembrie, blocul comunitar va avea nevoie de investiții de aproximativ 26 de miliarde de euro. Prin comparație, anul trecut, pentru a ajunge la un nivel de 99%, au fost cheltuiți 16 miliarde de euro.

„A fost prima iarnă adevărată de la începutul războiului”, a declarat Anouar Kuhanathan, analist citat de FT, adăugând că producția redusă de energie eoliană a forțat statele europene să apeleze mai mult la gaz.

Deși prețurile actuale la gaze sunt mai mici decât în urmă cu un an — în principal datorită cererii slabe din China — traderii sunt reticenți în a reumple depozitele rapid, așteptând o eventuală scădere suplimentară a prețurilor. Cu toate acestea, o eventuală grăbire a achizițiilor la final de vară ar putea duce la o nouă explozie de prețuri, avertizează experții.

Analiștii Morgan Stanley estimează că, din cauza cererii mari de reumplere, prețurile la gaze ar putea crește cu 10% în timpul verii, față de nivelurile actuale. Pentru a umple depozitele în proporție de 80%, Europa ar trebui să crească importul de GNL (gaz natural lichefiat) cu 45% comparativ cu anul trecut.

În contextul acestor provocări, statele UE au convenit recent asupra unei flexibilizări a obiectivului de stocare, după ce ținta rigidă de 90% impusă anterior a dus la salturi de prețuri pe piața gazelor în lunile de vară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO