Agricultor: pentru a obține un rezultat bun este necesar de a investi în agricultura performantă, în tehnologii noi

23 Aug. 2021, 17:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2021, 17:38 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Pomicultura – o afacere cu perspective, care se bucură de o cerere anuală în creștere și clienți stabili. Un mare atu este că afacerile sunt susținute de AIPA. Or, Ion Mereacre și-a dezvoltat un astfel de business cu subvenții în sumă de 3,8 mil. de lei. SRL “Largul Holdelor” a fost înființată în anul 2008.

Ideea afacerii a venit din convingerea de a livra pe piață produse naturale și mai ales de a dezvolta domeniul agricol, dar și adaptarea producției din punct de vedere calitativ si cantitativ la cerințele consumatorilor. Activitatea de bază a întreprinderii este cultivarea fructelor, dar pe parcursul activității sale și-a diversificat domeniul de activitate și prestează servicii de depozitare și păstrare a fructelor și legumelor în stare proaspătă.

”Datorită subvențiilor de la AIPA am reușit să dezvoltăm și să extindem spectrul de servicii în sectorul agroindustrial. Compania a reușit să obțină pe parcursul ultimilor 5 ani 3,8 mil. de lei – subvenții post investiționale. Ajutorul financiar din partea statului este lumina de la capătul tunelului și asta deoarece clima din ultimii doi ani a devenit mult mai aridă pentru culturile pomicole și legumicole”.

La moment, Ion Mereacre deține 57 ha, unde cultivă cireșe, prune, caise și piersici. Iar acum trei ani a plantat și viță-de-vie.

Mereacere are planuri mari și spune că scopul businessului pe care îl conduce este exportul producției pe piețele străine pentru a concura cu
marii producători. Totuși, dânsul spune că cea mai mare provocare este lipsa forței de muncă, dar și condițiile dure la contractarea creditelor.

”Un sfat pentru cei care doresc sa lanseze o afacere în agricultură este să nu ezite să aplice la programele start-up de la AIPA și de la băncile din țară, care la fel au oferte avantajoase pentru tinerii antreprenori. Totodată, să țină cont de faptul că pentru a obține un rezultat bun este necesar de a investi în agricultura performantă, în tehnologii noi”, a concluzionat fermierul.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO