Ministrul Economiei a primit-o în vizită pe Laura Hruby, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA

26 Aug. 2021, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Aug. 2021, 10:12 // Actual //  MD Bani

Pe 25 august 2021, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu Laura Hruby, însărcinat cu afaceri ad-interim, șef adjunct al Misiunii diplomatice a SUA în Republica Moldova. În cadrul întrevederii a fost analizată situația pe dimensiunea economică a parteneriatului strategic RM-SUA, în particular, asistența financiară acordată de SUA prin intermediul programelor de suport, mediul de afaceri și climatul investițional, diplomația economică etc.

În cadrul întrevederii, ministrul Sergiu Gaibu a mulțumit  pentru asistența oferită și sprijinul considerabil acordat pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

De asemenea, pe durata discuțiilor, Sergiu Gaibu a enumerat direcțiile strategice de activitate ale ministerului, derivate din Planul de acțiuni al Guvernului, pentru perioada 2021-2022, printre care digitalizarea sectorului public și al economiei naționale, soluții IT pentru sectorul privat și simplificarea  procedurilor de interacțiune dintre stat, cetățean și mediul de afaceri, creșterea capacității de transfer tehnologic pentru domenii-cheie, precum comerț, agricultură, medicină ș.a.

În același context, ministrul s-a referit la importanța creșterii exporturilor, cu accent pe identificarea piețelor cu potențial obiectiv de export, pe tipuri de produse, dar și la creșterea competitivității și inovațiilor în domeniul economic, subliniind că expertiza și asistența tehnică ale SUA vor fi esențiale în acest sens.

Ministrul Sergiu Gaibu a primit asigurări că Guvernul SUA va continua să acorde asistență tehnică și financiară pentru implementarea programelor de competitivitate economică și inovare și va susține investitorii străini și mediul de afaceri din Republica Moldova.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală