Cu toate că pe piața europeană există cerere și de alte produse apicole precum polen, ceară, propolis și lăptișor de matcă, Republica Moldova exportă doar miere. Și aceasta pentru că la Chișinău nu există un laborator național care ar testa calitatea acestor produse, transmite IPN.
Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, Vasile Dolghieru, a precizat pentru IPN că un impediment este și prețul mic de achiziție.
„Noi nu avem piață de desfacere pentru aceste produse. Apicultorii s-au obișnuit cu prețurile cu care ei le vând produsul la piață consumatorului final, iar prețurile pe piața internatională la produsele angro sunt mai mici. Și este o părere printre apicultori că mai bine nu produc decât să vândă ieftin”, a specificat Vasile Dolghieru.
Potrivit informațiilor, 95 la sută dintre cantitățile de miere exportate de Republica Moldova sunt în vrac, pentru care se oferă prețuri mai mici în comparație cu exportul mierii în ambalaj.
„Tendința Asociației Exportatorilor este de a trece la produse alimentare pe bază de produse apicole, pentru ca să ieșim direct la consumatorul final. E vorba de produse ambalate în borcane, dar aici e o altă piață, pe care este greu de străbătut”, a menționat Vasile Dolghieru.
Pentru ca Republica Moldova să exporte miere în borcane, sunt necesare cheltuieli mari de marketing și promovare.
„Avem exporturi în borcane, dar cantitățile sunt încă mici și nu prea există doritori de a accepta un produs necunoscut pe piață. Este necesar să găsim distribuitori, la rețelele comerciale mari nu putem să ne ducem. Aici avem foarte mulți procesatori, exportatori care s-au înregistrat și au posibilitatea să exporte, însă exportă cantități mici, în comparație cu cele internaționale”, a explicat Vasile Dolghieru.
Potrivit președintelui Asociației Exportatorilor de Produse Apicole, Republica Moldova ar putea exporta cantități mai mari de miere dacă în țară s-ar mări suprafețele de păduri de salcâm și de tei.
„Cea mai solicitată pe piața europeană este mierea de salcâm, care la noi nu poate fi obținută de apicultori în stare pură, întotdeauna este și miere din alte flori de primăvară, în timp ce procesatorii de miere din Europa solicită anume miere pură de salcâm. În anii 90 ai secolului trecut, multe păduri de salcâm din Moldova au fost tăiate, fie pentru lemn de foc, fie pentru lemn destinat confecționării butoaielor. Ungaria a avut un program, încă prin anii 70, prin care s-au sădit copaci de salcâm și în prezent Ungaria este pe primul loc în Europa în ceea de privește exportul mierii de salcâm”, a subliniat Vasile Dolghieru.
În Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 de tone de miere. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă. Cele mai mari cantități de miere se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.