Oamenii de știință de la Universitatea japoneză Osaka au găsit o modalitate de a imprima 3D carne de vită wagyu într-un laborator, scrie Business Insider. Aceasta este mai scumpă carne de vită din lume, originară din Japonia, prețul pentru un kilogram se ridică la 200 de dolari. Datorită acestui succes, cercetătorii spun că sunt cu un pas mai aproape de a face această carne sintetică disponibilă la scară largă.
Pentru a imprima această carne, oamenii de știință au folosit celule stem pe care le-au luat de la vacile wagyu. Astfel, cercetătorii și-au propus să creeze o structură cu marmorarea caracteristică văzută în carnea de vită wagyu care o deosebește de alte tipuri de carne.
Prin izolarea celulelor de carne de vită, oamenii de știință au organizat modul în care mușchii, vasele de sânge și grăsimea ar trebui să fie stivuite. După aceasta țesuturile au fost modelate sub forma unei fripturi folosind o tehnică numită bioprintare 3D, unde structurile celulare pot fi stratificate pentru a semăna cu țesuturile reale.
„Prin îmbunătățirea acestei tehnologii, va fi posibilă nu numai reproducerea structurilor complexe de carne, ci și modificarea subtilă a componentelor grase și musculare”, a spus Michiya Matsusaki, unul dintre cercatătorii care au participat la studiu.
Deși aceasta ar putea fi prima bucată de carne de vită wagyu care a fost vreodată tipărită 3D, aceasta nu a fost prima încercare. În luna februarie a acestui an, Aleph Farms și Facultatea de Inginerie Biomedică Technion din Israel au încercat să printeze atricot de vită folosind celule de vacă reale.
Cu toate acestea, ar putea trece ceva timp până când această carne printată va fi disponibilă publicului deoarece departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USD) și Food and Drug Administration (FDA) nu au creat în prezent un cadru de reglementare pentru astfel de produse.