Un centru de informare al României va fi deschis în cadrul Universităţii de Stat din Moldova

01 Sept. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2021, 14:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În cadrul Universităţii de Stat din R. Moldova va fi deschis un Centru de informare al României, au anunțat rectorul universității, Igor Șarov, și Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Sala va fi în blocul central al Universităţii de Stat, aula 530, o sală de 75 de locuri care va fi totalmente modernizată. Facultatea de Istorie a fost, este şi va fi un pilon important din punct de vedere ştiinţific în relaţiile cu România. Or atunci când vorbim de evenimentele din 1989-1991, pe parcursul acestor 30 de ani, multiple manifestaţii ştiinţifice au fost organizate de facultate, în cadrul acesteia şi cred că această modernizare va contribui şi mai mult la relaţiile ştiinţifice între diferite centre universitare, dar şi va fi un important centru informativ în R. Moldova”, a spus rectorul USM, Igor Şarov.

Prezent în cadrul emisiunii, secretatul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Adrian Dupu, a subliniat că de când a preluat mandatul, și-a propus ca strategie să se axeze pe acele proiecte care au un impact major şi care ajung la câţi mai mulţi cetăţeni din stânga Prutului.

„USM fiind cea mai mare universitate din R. Moldova cu cei mai mulţi studenţi şi cu cei mai mulţi absolvenţi de-a lungul timpului are un impact major asupra celor şi care studiază, şi care au studiat. USM este un ambasador foarte bun al culturii şi identităţii româneşti în R. Moldova. Din acest motiv încă de la preluarea mandatului m-am întâlnit cu dnul rector şi am pus bazele acestei cooperări, vor urma şi alte proiecte sunt convins, chiar parteneriate în care vom aplica împreună pentru diferite proiecte pentru că, cred USM are un rol foarte bun nu doar în modelarea viitorilor lideri, profesionişti, dar şi în păstrarea culturii, identităţii şi a tradiţiilor”, a menţionat Dupu.

Anterior, în incinta Universităţii de Stat din Comrat a fost inaugurat un Centrul de Informare al României.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 18:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală