EA este studenta care va beneficia de bursă din salariul profesorului de la ASEM, Ion Faina

01 Sept. 2021, 14:35
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Sept. 2021, 14:35 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 15 iunie curent, Ion Faina, profesionist în domeniul marketingului și lector universitar la Academia de Studii Economice a Moldovei a anunțat public despre faptul că în noul an, salariul de profesor, îl va dona unui student, unica condiție este ca studentul/studenta să aibă o medie mare și să fie de la facultatea Marketing si Logistică, ASEM înmatriculat în primul an de studii.

Astăzi, Ion Faina a anunțat cine este norocoasa care va beneficia de această bursă. Este vorba de Iulia Sandul – studentă anul I la Marketing și Logistică. Iulia a intrat la buget cu media de bacalaureat 9,50, categoria 15%. Iulia va beneficia de această bursă pe durata semestrului I de studii.

„Anul acesta salariul meu a fost de 1 673 de lei și ceva bănuti. Pentru noul an nu știu cât va fi, dar îl donez.”

În semestrul II, profesorul de la ASEM își va dona în continuare bursa, doar că va alege TOP 10 studenți de la Facultate și în baza mediei și a scrisorii de motivare va alege un candidat.

„Nu, nu o fac pentru a lua cumva „la pont” salariul de profesor. Sistemul tot noi toți împreuna îl reprezentăm. O fac, pentru că acest salariu pentru mine este unul opțional. O fac, pentru că meseria asta este un hobby de care încă îmi place. Iar plăcerea asta se multiplică cel puțin pentru mine dacă o distribui, măcar și unei persoane. O fac, pentru că de acasă am plecat cu asta. Și poate, astfel se schimbă ceva, vorba aia: Fă rai din ce ai!”

De asemenea, Ion Faina a felicitat elevii, studenții, profesorii și părinți cu ocazia sărbătorii de 1 septembrie.

Valoarea bursei

În anul de studii 2020-2021 salariul de profesor al lui Ion Faina a fost de 1 673 de lei și ceva bănuți. Încă nu știe exact care va fi salariul pentru anul 2021 – 2022, dar îl va dona în continuare.

„Anul acesta salariul meu a fost de 1 673 de lei și ceva bănuti. Pentru noul an nu știu cât va fi, dar îl donez.”

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău