ULTIMĂ ORĂ! Serviciul Vamal, fără șef. Sergiu Burduja a demisionat

01 Sept. 2021, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 16:52 // Actual //  MD Bani

Sergiu Burduja, șeful Serviciul Vamal, și-a depus demisia. Acesta a anunțat colegii despre decizia sa astăzi. Informația a fost confirmată de către Olesea Pușcașu, ofițerul de presă al instituției, scrie Realitatea.md.

Burduja a fost numit în funcția de director în luna ianuarie 2020.

Instituția a publicat și mesajul acestuia:

„Am avut oportunitatea să lucrez în ultimii doi ani cu o echipă foarte bună, formată din oameni profesioniști și entuziaști. Mulțumesc, dragi colegi, pentru dedicația cu care v-ați făcut munca în perioada marcată de pandemia COVID-19! Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit credit de încredere și pentru că ne-am sprijinit reciproc în realizarea unui șir de obiective frumoase! Aduc sincere mulțumiri și colegilor din cadrul Ministerului Finanțelor pentru buna colaborare, dar și tuturor partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit în implementarea mai multor proiecte de modernizare. Vă urez mult spor, energie și mari realizări profesionale în continuare! Sunt mândru că am făcut parte din echipa Serviciului Vamal!”

Sergiu Burduja, originar din satul Cucuruzeni, raionul Orhei, și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova.

Din februarie 2001 până în iulie 2002 a activat în calitate de consilier al Ministrului Finanțelor al Republicii Moldova. Din iulie 2002 până în iulie 2006 a fost Director general al Departamentului control financiar şi revizii al Ministerului Finanțelor. Din iulie 2006 până în noiembrie 2008 – Director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Burduja a mai fost, din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, Director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, iar din februarie 2010 până în iunie 2018 – Șef al Direcției securitate aeronautică, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

Din iunie 2018 până în decembrie 2019 – Șef al Serviciului de securitate, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică al Republicii Moldova. De asemenea, Burduja a mai fost și Director interimar al Serviciului Vamal, Director adjunct al Serviciului Vamal, Șef al Departamentului antifraudă și conformare.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO