Vitalie Ababii, agricultor: Ce fel de afacere fără greutăţi. Cum e să ai o livadă superintensivă în Republica Moldova

09 Sept. 2021, 15:41
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Sept. 2021, 15:41 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Afacerile din domeniul pomiculturii, dar și din alte ramuri ale agriculturii din Republica Moldova încearcă să implementeze sisteme mai moderne. Întrucât acestea necesită investiții enorme, agricultorii apelează la diverse programe de finanțare. La fel a procedat și antreprenorul Vitalie Ababii din satul Pîrîta, raionul Dubăsari.

Agricultorul a plantat primii puieți în 2012 pe o suprafață de șase hectare iar de atunci și până acum plantația sa a crescut considerabil, ajungând la 50 de hectare. Aceasta este dotată cu sistem de irigare prin picurare şi plasă antigrindină, agricultorul obținând și certificare Global G.A.P, care facilitează exportul în țările Uniunii Europene.

Până a înființa această livadă, dnul Vitalie se ocupa tot cu agricultura – creștea legume.

 „Din 2007 până în 2012 ne-am ocupat doar cu creșterea legumelor. Cererea pe piață însă era foarte mică, așa că ne-am orientat spre întemeierea livezilor. Primii ani au fost foarte complicați, pentru că am învățat totul din mers, acum însă nu regret o clipă că am luat-o pe această cale”, își amintește dnul Ababii.

Potrivit antreprenorului un rol foarte important îl are sistemul de irigare, datorită acestuia se poate obține o cantitate mai mare de fructe și de o calitate înaltă.

„Fără irigare nici nu poate fi vorba de întemeierea unei livezi superintensive”, a specificat antreprenorul.

Deşi înfiinţarea unei livezi superintensive implică investiţii mai mari, aceste cheltuieli se recuperează în doar câțiva ani, întrucât fructele sunt de calitate mai înaltă, iar recolta este net superioară livezilor tradiţionale. În acest an agentul economic estimează o roadă record de aproximativ 70 tone de mere la hectar. Majoritatea urmează să ajungă pe piața din Federația Rusă.

Cu toate că în acest an, producătorii de mere se confruntă cu fenomenul supraproducţiei, totuși dnul Ababii rămâne oricum optimist, fiind convins că calitatea va bate cantitatea.

Pe lângă mere, producătorul mai creşte și cinci soiuri de prune pe o suprafaţă de 22 hectare, iar majoritatea sunt exportate în Europa.

„Dacă recolta de mere în acest an este una record, în cazul prunelor aceasta este mai mică decât în anii precedenţi din cauza îngheţurilor de primăvară. Estimez o recoltă în jur de 15 tone per hectar pentru acest sezon”, a menţionat producătorul agricol.

În activitatea sa, dnul Ababii  se confruntă și cu diverse probleme cum ar fi: lipsa forţei de muncă şi costul înalt al input-urilor agricole (materiale de plantare, îngrășăminte, pesticide etc.).

„Totuşi, ce fel de afacere fără greutăţi… În primul rând trebuie să fii optimist, să înveţi să ai răbdare, să laşi nervii la o parte, iar când apare o problemă să nu dai mâinile în jos, ci imediat să încerci să găsești o soluție”, i-a îndemnat pe toţi agricultorul.

Istorie de succes prezentată de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 10:46 // Actual //  Ursu Victor

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene au afectat grav Uzina Metalurgică din Rîbnița, un pilon economic al regiunii transnistrene. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că uzina operează acum la capacitate minimă.

„Liniile de tensiune înaltă dintre Podolisk (Ucraina) și Rîbnița, de 330 kV, nu sunt funcționale. Uzina Metalurgică se bazează acum pe o linie electrică de 110 kV, care permite doar menținerea funcționalității, dar nu și funcționarea în regim normal,” a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, Centrala electrică moldovenească (Moldgres) obișnuia să alimenteze uzina prin linii electrice de tensiune înaltă ce traversau teritoriul Ucrainei, creând o buclă energetică. Distrugerile cauzate de atacurile rusești au rupt această legătură, punând în dificultate atât uzina, cât și alte infrastructuri din regiune.

Impactul asupra Uzinei Metalurgice, una dintre principalele surse de venit pentru Transnistria, reprezintă o lovitură majoră pentru economia regiunii, deja afectată de instabilitatea energetică și politică din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău