Vitalie Ababii, agricultor: Ce fel de afacere fără greutăţi. Cum e să ai o livadă superintensivă în Republica Moldova

09 Sept. 2021, 15:41
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Sept. 2021, 15:41 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Afacerile din domeniul pomiculturii, dar și din alte ramuri ale agriculturii din Republica Moldova încearcă să implementeze sisteme mai moderne. Întrucât acestea necesită investiții enorme, agricultorii apelează la diverse programe de finanțare. La fel a procedat și antreprenorul Vitalie Ababii din satul Pîrîta, raionul Dubăsari.

Agricultorul a plantat primii puieți în 2012 pe o suprafață de șase hectare iar de atunci și până acum plantația sa a crescut considerabil, ajungând la 50 de hectare. Aceasta este dotată cu sistem de irigare prin picurare şi plasă antigrindină, agricultorul obținând și certificare Global G.A.P, care facilitează exportul în țările Uniunii Europene.

Până a înființa această livadă, dnul Vitalie se ocupa tot cu agricultura – creștea legume.

 „Din 2007 până în 2012 ne-am ocupat doar cu creșterea legumelor. Cererea pe piață însă era foarte mică, așa că ne-am orientat spre întemeierea livezilor. Primii ani au fost foarte complicați, pentru că am învățat totul din mers, acum însă nu regret o clipă că am luat-o pe această cale”, își amintește dnul Ababii.

Potrivit antreprenorului un rol foarte important îl are sistemul de irigare, datorită acestuia se poate obține o cantitate mai mare de fructe și de o calitate înaltă.

„Fără irigare nici nu poate fi vorba de întemeierea unei livezi superintensive”, a specificat antreprenorul.

Deşi înfiinţarea unei livezi superintensive implică investiţii mai mari, aceste cheltuieli se recuperează în doar câțiva ani, întrucât fructele sunt de calitate mai înaltă, iar recolta este net superioară livezilor tradiţionale. În acest an agentul economic estimează o roadă record de aproximativ 70 tone de mere la hectar. Majoritatea urmează să ajungă pe piața din Federația Rusă.

Cu toate că în acest an, producătorii de mere se confruntă cu fenomenul supraproducţiei, totuși dnul Ababii rămâne oricum optimist, fiind convins că calitatea va bate cantitatea.

Pe lângă mere, producătorul mai creşte și cinci soiuri de prune pe o suprafaţă de 22 hectare, iar majoritatea sunt exportate în Europa.

„Dacă recolta de mere în acest an este una record, în cazul prunelor aceasta este mai mică decât în anii precedenţi din cauza îngheţurilor de primăvară. Estimez o recoltă în jur de 15 tone per hectar pentru acest sezon”, a menţionat producătorul agricol.

În activitatea sa, dnul Ababii  se confruntă și cu diverse probleme cum ar fi: lipsa forţei de muncă şi costul înalt al input-urilor agricole (materiale de plantare, îngrășăminte, pesticide etc.).

„Totuşi, ce fel de afacere fără greutăţi… În primul rând trebuie să fii optimist, să înveţi să ai răbdare, să laşi nervii la o parte, iar când apare o problemă să nu dai mâinile în jos, ci imediat să încerci să găsești o soluție”, i-a îndemnat pe toţi agricultorul.

Istorie de succes prezentată de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 16:55 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile regiunii separatiste Transnistria s-au redus cu 57% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2024, potrivit datelor publicate de Comitetul Vamal din stânga Nistrului. Volumul total al comerțului exterior (exclusiv importul de gaze naturale) s-a ridicat la doar 210 milioane de dolari, marcând o scădere de 40% față de anul trecut.

Criza afectează toate domeniile comerțului: importurile au scăzut cu 25%, iar volumul bunurilor introduse de întreprinzătorii individuali s-a redus cu 19%.

Declinul abrupt al exporturilor semnalează dificultăți serioase pentru economia regiunii separatiste, dependentă în mare parte de
Scăderea activității comerciale s-a reflectat și în încasările bugetare. Potrivit Tiraspolului, veniturile din taxe vamale în primul trimestru au însumat 160 milioane de ruble, cu 16% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ