Se vor ieftini gazele până la iarnă? Criza energetică din Europa pune pieţele pe jar

17 Sept. 2021, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 16:20 // Actual //  MD Bani

Preţurile energiei din Europa au atins maxime pe mai mulţi ani din cauza unei combinaţii de factori, legaţi atât de cerere, cât şi de ofertă, iar analiştii avertizează că nervozi­tatea de pe piaţă ar putea dura, scrie Ziarul Financiar.

„De departe cel mai important factor sunt preţurile gazelor“, a declarat Glenn Rickson, de la S&P Global Platts Analytics, pentru CNBC. Creşterea acestora a împins şi preţurile carbonului şi cărbunelui.

Din ianuarie 2021, preţurile ga­zelor naturale au urcat cu peste 170% în Europa, generând temeri pri­vind posibilele implicaţii macro­eco­nomice, notează Institutul Bruegel. Glenn Rickson de la S&P anticipează că preţurile gazelor vor creşte şi mai mult în următoarele luni.

Europa se chinuie să aducă stocurile de gaze necesare pentru perioada iernii înapoi la nivelurile la care acestea ar trebui să se situeze. Revenirea economică în urma ridicării restricţiilor a coincis de asemenea cu o cerere peste aşteptări care a generat un deficit. Acesta „generează nervozitate pe pieţe odată cu apropierea iernii“, arată Stefan Konstantinov, analist la ICIS Energy.

„La aceasta se adaugă competiţia semnificativă pentru GNL din Asia şi America de Sud, care împinge în sus preţurile gazelor“, adaugă acesta.

Potrivit Bloomberg, criza din Europa generează panică în rândul cumpărătorilor asiatici de com­bustibil, făcând ca importatorii să plătească preţuri foarte mari. Îngri­joraţi că creşterea preţurilor la gaze din Europa se va extinde şi în alte regiuni, traderii de GNL din Asia spun că plătesc preţuri record pentru această perioadă a anului.

Iar cursa pentru combustibil nu se va tempera probabil în curând, în condiţiile scăderii temperaturilor şi deficitelor la nivel mondial. Raliul preţurilor este aşteptat să continue în această iarnă.

De aceeaşi părere sunt şi analiştii ING, care susţin că preţurile vor rămâne ridicate pe perioada iernii având în vedere că stocurile se situează cu mult sub media pe cinci ani.

Aceştia arată însă că există mai mulţi factori care ar putea tempera creşterea preţurilor. Unul dintre aceştia are legătură cu o aprobare rapidă a gazoductului Nord Stream 2. Potrivit oficialilor ruşi, o astfel de decizie ar echilibra preţurile din Europa.

Rusia ar putea de asemenea sparge monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze către Europa, ceea ce ar putea diminua presiunea asupra preţurilor.

Analiştii ING arată că ar putea exista o distrugere a cererii pe fondul mediului caracterizat de preţuri ridicate. Vremea va constitui de asemenea un factor important.

Potrivit lui Troy Vincent, analist în cadrul DTN, preţurile gazelor ar putea scădea sub maximele actuale dacă va exista o reorientare către cărbune, notează Barron’s.

În opinia institutului Bruegel, în spatele creşterilor excesive de preţuri se află motive mai fundamentale. Potrivit institutului, echilibrul dintre oferta şi cererea de energie din UE va fi volatilă în funcţie de cât de repede se va face trecerea de la combustibili fosili la energie verde.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO