Directorul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Vitalie Zaharia, a demisionat! Mesajul de rămas bun

21 Sept. 2021, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2021, 12:35 // Actual //  MD Bani

Directorul general al „Postei Moldovei”, Vitalie Zaharia, și-a încheiat mandatul la întreprindere. Reprezentanții instituției au plasat mesajul de rămas bun a lui Zaharia pe Facebook.

Contactat telefonic pentru a afla mai multe detalii despre demisia lui Zaharia, purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus că va reveni ulterior cu o precizare.

Astfel, pe pagina oficială a Î.S. „Poșta Moldovei” a fost publicat acest mesaj:

„Am avut marea onoare să mă aflu alături de voi timp de aproape doi ani, administrând una dintre cele mai mari și prospere Întreprinderi de Stat – Poșta Moldovei, timp în care am avut parte de momente unice, frumoase, dar și de multe provocări. Un mandat foarte complex și dificil, acesta fiind marcat de criza provocată de pandemia COVID–19, care a generat un impact asupra activității economico-financiare a întreprinderii. Acest lucru a influențat calitativ implementarea planului de dezvoltare și a măsurilor de optimizare și eficientizare planificate. Toate obiectivele trasate au avut nevoie de o ajustare continuă și o adaptare la condițiile situației de urgență, prin desfășurarea unor activități organizatorice speciale, fapt ce a reprezentat una dintre cele mai mari provocări. Imediat după accederea mea la conducerea Î.S. „Poșta Moldovei”, împreună cu echipa am muncit cu dedicație, perseverență și profesionalism, pentru a transforma Î.S. „Poșta Moldovei” într-o întreprindere de succes, o instituție de încredere pentru toți cetățeni și pentru partenerii externi. Obiectivele și proiectele pe care le-am trasat sunt în mare parte încheiate. Unele, precum colaborarea cu Banca Europeană pentru Investiții, cu USAID pentru dezvoltarea serviciului curierat și pentru digitalizarea poștei, dar și altele – sunt cu statut avansat de derulare și rămân în sarcina colegilor, pentru a putea finaliza procesul de cofinanțare a diverselor proiecte. Realizări au fost foarte multe, iar printre cele mai relevante pot fi relatate următoarele: crearea celui mai performant și modern Centru de curierat din țară, obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, finalizarea procedurii de obținere a licenței pentru emiterea Monedei electronice, impulsionarea comerțului electronic, proiectele realizate cu Programul Reforme structurale în Moldova al USAID, negocierile cu BERD și WB, parteneriatele cu Agenția E-Gov, Serviciul Vamal, Agenția de Investiții, ș.a. Am reușit să restructurăm procese, să optimizăm și să eficientizăm mecanisme ce țin de funcționalitatea întreprinderii, să schimbăm atitudinea și percepția despre Î.S. Poșta Moldovei. Toate acestea s-au realizat doar cu sprijinul și implicarea necondiționată a echipei fără de care nu ar fi fost posibile. Tot ceea ce am realizat – am făcut împreună, cu voi și pentru voi. De aceea dragi colegi, Vă Mulțumesc, pentru dedicația și munca titanică depusă, dar și pentru faptul că mi-ați oferit încredere și m-ați sprijinit în realizarea multor obiective frumoase! Vă urez mult spor, succese și mari realizări profesionale în continuare! Sunt mândru că am făcut parte din echipa Î.S. “Poșta Moldovei””, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Vitalie Zaharia a fost reales în funcție în bază de concurs în luna mai 2021, asta după ce în data de 10 decembrie 2019 a fost numit în funcția de director interimar.

Anterior a fost director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO).

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală