MAIB a desemnat finaliștii programului de internship „Stagii de practică cu remunerare”

24 Sept. 2021, 14:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 14:34 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

21 de elevi și studenți de la patru instituții de învățământ din țară au fost selectați pentru participarea în cadrul programului de internship „Stagii de practică cu remunerare”, organizat de MAIB. Din 1 octombrie curent, tinerii vor fi încadrați în diferite departamente ale băncii, conform poziției pentru care au optat la etapa de înscrieri în program.

În total, 74 de aplicanți au depus dosarele pentru a beneficia de oportunitățile programului de internship. Tinerii au fost selectați ținând cont de mai multe criterii, inclusiv conform reușitei academice și rezultatelor interviului cu echipa HR.

Svetlana Bodaci, Director HR:

În cadrul interviurilor am descoperit extrem de mulți tineri ambițioși, dornici să învețe bunele practici financiare, de marketing sau din domeniul Riscuri. Îi așteaptă multe provocări și o mulțime de procese de lucru captivante, pe care, probabil, vor avea ocazia să le testeze în premieră. Avem certitudinea că la finalizarea programului de internship studenții vor fi gata să facă primul pas în carieră și ne vom bucura pentru cei care vor rămâne parte a echipei MAIB”.

În următoarele șase luni tinerii vor participa la sesiuni de instruire şi traininguri, ghidate de profesionişti și mentori din bancă. Stagiarii au asigurată o bursă lunară, vor primi cardul bancar AVANTI şi posibilitatea de angajare cu program întreg sau redus.

Încheierea programului de internship va fi marcată de pregătirea şi prezentarea unor proiecte de grup. Cel mai bun proiect va fi prezentat și premiat de către managementul băncii.

Mai multe informații despre programul de internship sunt disponibile consultând pagina web www.student.maib.md. Lista studenților selectați pentru programul de internship este disponibilă mai jos.

Nr. Student Program de studii Instituție de învățământ
1 Țuțuianu Corina Licență Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
2 Isac Gheorghe Licență Universitatea Tehnică a Moldovei
3 Lupașcu Lucreția Licență Universitatea Tehnică a Moldovei
4 Grecu Luminița Licență Academia de Studii Economice din Moldova
5 Șargu Cătălin Licență Academia de Studii Economice din Moldova
6 Purice Roxana Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
7 Cucoș Anna Licență Academia de Studii Economice din Moldova
8 Caraman Daniela Licență Universitatea de Stat din Moldova
9 Casian Oxana Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
10 Ciubotaru Adelina Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
11 Tulum Cătălina Licență Academia de Studii Economice din Moldova
12 Solomca larisa Licență Academia de Studii Economice din Moldova
13 Becciv Mariana Master Academia de Studii Economice din Moldova
14 Ursachi Doina Licență Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
15 Abramchuk Anastasia Licență Academia de Studii Economice din Moldova
16 Stamate Adriana Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
17 Zaltur Cristina Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
18 Petrache Daniel Licență Academia de Studii Economice din Moldova
19 Dohotaru Ecaterina Master Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
20 Varzari Sergiu Licență Universitatea Tehnică a Moldovei
21 Crudu Elizaveta Master Academia de Studii Economice din Moldova

Despre MAIB

MAIB este liderul sectorului bancar din Republica Moldova. Deţine o cotă de peste 34% la credite şi 31% din volumul depozitelor din sectorul bancar. Banca are peste 2250 de angajaţi, reprezentând puţin peste un sfert din angajaţii din bankingul din ţară. Resursele umane reprezintă una dintre prioritățile MAIB în noua sa strategie. Banca îşi propune să crească loialitatea angajaţilor, să dezvolte o cultură corporativă, să promoveze leadershipul şi managementul performanţei. Pe termen mediu un obiectiv al MAIB este menţinerea angajamentului angajaţilor la nivelul de peste 85%. Implicarea MAIB în activităţi educaţionale este parte din acţiunile de responsabilitate socială ale băncii, dar şi din acţiunile menite să construiască relaţiile cu viitorii potenţiali angajaţi.

P.

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ