Lupta pentru capitala de nord a țării! Intră PDM în cursă?

28 Sept. 2021, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2021, 11:14 // Actual //  bani.md

Partidul Democrat din Moldova (PDM) nu a hotărât deocamdată dacă va avea sau nu un candidat la alegerile locale din orașul Bălți care se vor desfășura pe 21 noiembrie curent. Despre aceasta a declarat președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, citat de realitatea.md.

Nu pot să vă spun încă. Decizia finală încă nu este luată. Posibil că o să sprijinim pe cineva. Poate vom merge și cu candidatul nostru. Deja sunt mulți, deja gălăgia acolo e mare”, a explicat Dumitru Diacov, precizând că decizia finală posibil să fie luată într-o săptămână.

Amintim că Renato Usatîi și-a dat demisia din funcția de primar al orașului Bălți, în cadrul unei întruniri cu cetățenii în fața primăriei. Intenția a fost anunțată inițial după ce a acumulat un scor modest la alegerile parlamentare anticipate. Anterior, într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook, Usatîi s-a declarat mai convins ca niciodată că a luat decizia corectă și din acest motiv i-a invitat pe bălțeni „la raport”.

Alegerile locale noi urmează să se desfășoare în 15 localități din țară. Exact acum o săptămână, pe 21 septembrie, a început campania electorală. Chiar și așa, oficial, se cunoaște la Bălți despre candidatul PAS – Boris Marcoci. Printre altele, s-a mai auzit despre Alexandr Nesterovschi din partea PSRM, Nelu Straciuc din partea PACE, dar și fosta membră a Platformei DA, Arina Spătaru – la fel candidați pentru funcția de primar la Bălți.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!