(VIDEO) Cum arată locul în care ajung hainele marilor case de modă ale Europei

08 Oct. 2021, 18:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2021, 18:04 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Mărcile de modă produc în exces pentru a satisface cerințele tendințelor, iar țările din Africa de Vest se îneacă sub greutatea deșeurilor expediate săptămânal pe țărmurile lor. Thomas Naadi, de la BBC Africa, investighează de ce donațiile și hainele reciclate ajung de fapt la groapa de gunoi.

Africa a devenit groapa de gunoi a marilor case de modă din Europa. În Ghana există depozite de deșeuri cu munți de haine vechi importate din Europa, înalte de peste 100 de metri. Dintre hainele pe care le aruncăm, abia zece la sută sunt refolosite, potrivit asociației Ecotextil. Cea mai mare parte din restul de nouăzeci de procente merge către țările subdezvoltate. În Ghana, de exemplu, uriașa piață Kantamanto din Accra primește 400 000 de tone de textile europene în fiecare an, scrie Aleph News.

Alte transporturi călătoresc din Europa către Nigeria, Pakistan și multe alte țări. Exportul de deșeuri textile – susțin unii – are avantajele și dezavantajele sale: cei care îl apără vorbesc despre locurile de muncă pe care le generează – 30.000 de persoane trăiesc din vânzarea acestor articole de îmbrăcăminte numai pe piața din Kantamanto – și subliniază faptul că oferă îmbrăcăminte pentru persoanele cu puține resurse. Criticii susțin că acest export de haine uzate reprezintă o frână pentru industria textilă din țările mai puțin dezvoltate și că provoacă, de asemenea, multă poluare. Rwanda, de fapt, a refuzat să importe deșeuri textile.

Este nevoie urgentă de o reglementare internațională

Ghana – spre deosebire de Rwanda – primește tone de haine aruncate. Și, în afară de piața existentă, care reușește să reutilizeze o parte din materiale, o parte semnificativă ajunge în gropile de gunoi poluante, creând adevărați munți de peste o sută de metri înălțime de țesături – majoritatea sintetice – care putrezesc la soare.

Acești munți se prăbușesc adesea peste Golful Guineea, înfundând plasele pescarilor, poluând apele și deteriorând ecosistemul, ceea ce, la rândul său, distruge sursele naturale de producție alimentară pentru economia locală. Prin urmare, experții solicită o reglementare internațională urgentă a gestionării acestor deșeuri și, nu mai puțin urgent, un consum rezonabil de textile în Occident.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Asociația Forța Fermierilor critică dur comunicatul emis de Guvern în urma ședinței din 17 aprilie privind situația sectorului agricol, catalogându-l drept lipsit de soluții concrete, într-un context în care întregul sector — de la cereale și sfeclă de zahăr până la vinificație și zootehnie — se rostogolește într-o criză profundă.

„În spațiul public, tot mai des agricultorii sunt prezentați drept un sector neperformant, care ar trebui abandonat în favoarea altor priorități economice. Această abordare nu doar că este periculoasă, dar poate genera tulburări sociale majore cu impact politic grav”, avertizează organizația.

Potrivit comunicatului Asociației, Prim-ministrul a recunoscut în cadrul ședinței că, în ultimii 10 ani, statul a tratat sectorul agricol într-un mod injust, în special prin interzicerea rambursării integrale a TVA. Aceste politici au contribuit la declinul afacerilor agricole, reducerea veniturilor bugetare și accelerarea colapsului agro-industrial.

Forța Fermierilor solicită Guvernului declararea stării de criză națională în agricultură, ca prim pas pentru obținerea de sprijin internațional, în special din partea Uniunii Europene. Potrivit organizației, doar o mobilizare politică coordonată — la nivelul Guvernului, Parlamentului și Președinției — ar putea genera o intervenție externă similară celei din criza energetică.

Alte măsuri urgente propuse includ:

Funcționalizarea efectivă a programului de rambursare a TVA-ului;
Restituirea accizei la motorină în maximum 2 luni;
Înlesniri fiscale temporare pentru agricultori;
Achitarea integrală a subvențiilor restante pentru anul 2024;
Modificări legislative, inclusiv la Legea Insolvenței.
Asociația acuză Guvernul că, prin retorica repetitivă și lipsită de efect real, a creat o percepție publică distorsionată. „În realitate, sprijinul invocat este ineficient, iar opinia publică a ajuns să considere cererile legitime ale fermierilor drept exagerări. Această ruptură între propagandă și realitate alimentează ura socială și tensionează inutil societatea”, mai avertizează comunicatul.

Forța Fermierilor cere acțiuni reale și imediate, nu doar promisiuni sterile, pentru a evita degradarea totală a agriculturii moldovenești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009