Nicanor Negru, Regina Naturii: Recomand tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică

08 Oct. 2021, 17:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2021, 17:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Regina Naturii este un producător de miere din raionul Ialoveni. În ultimii ani, compania a devenit foarte cunoscută în sectorul apicol, întrucât a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de miere din Republica Moldova. A reușit să ajungă la această performanță datorită faptului că colaborează cu apicultori din toată Republica Moldova.

„Ne ocupăm cu producere, precum și cu colectarea mierii de la producătorii mai mici din Republica Moldova deja de ceva timp și am reușit să consolidăm în jurul nostru o echipă bună.” , a declarat Nicanor Negru, directorul Regina Naturii.

De asemenea, compania Regina Naturii, cu suportul USAID a susținut un grup de apicultori din Republica Moldova să obțină certificarea ecologică. În acest sens, Nicanor Negru îndeamnă toți apicultorii să încerce să obțină certificarea ecologică.

„Recomandăm tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică. Acesta este un proces deloc ușor, dar, într-un final vor ști ce înseamnă cu adevărat miere ECO. Această certificare are o mulțime de avantaje, în primul rând se exclud mai multe riscuri de infectare pentru albine, deoarece respectă anumite reguli. De asemenea, aceasta are și un impact financiar asupra oricărui producător, întrucât mierea ecologică este comercializată la un preț mai mare. Produsele BIO, în special miere se vând la un preț mai mare decât cele convenționale.”, a adăugat Nicanor Negru.

În cadrul unui eveniment organizat recent de USAID în parteneriat cu Regina Naturii, un grup de 6 apicultori din țară a obținut certificarea ecologică:

  • Moisa Gheorghe;
  • BIOhoney Group SRL;
  • GȚ Bujag Stela;
  • GȚ Barbă Iulia;
  • GȚ Bivol Andrei.

Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Printre apicultorii care au fost certificați este și Andrei Bivol, prisaca căruia a fost și gazda evenimentului. Apicultorul a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albini. Cu toate că sunt condiții extrem de riguroase, apicultorul speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii. 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău