Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări, într-un briefing de presă, că Republica Moldova nu avea de suferit de pe urma reduceri volumelor de gaze livrate și speră ca într-un timp cât mai scurt să fie semnat un contract de livrare a gazelor pe termen lung, lucru dorit și de Gazprom.
Spînu nu a putut sune cu cât va crește prețul pentru consumatorii finali, dar a precizat că vor fi diferite compensații la tarife în funcție de necesitățile fiecărei pături sociale.
”Lucrăm la pachete sociale pentru familiile social vulnerabile inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult. Am identificat numărul de gospodării care vor ave anevoie de ajutor. Este vorba de 340 000 de gospodării ale căror consum este sub 30 metri cubi, 91 mii ale căror consum este de 30 – 100 metri cubi, 147 mii, care consumă 100-300 metri cubi și 52 mii de gospodării care consumă peste 300 metri cubi de gaz, lunar. Noi nu susținem ca toată lumea să primească compensații egale”, a precizat Spînu.
Suma compensațiilor va depinde de prețul la gaz. Dacă prețul la gaz va rămâne cel de anul trecut volumul compensaților ar putea fi de 20-25 mil. de lei.
Anterior, Moldovagaz susținea că prețul la gaz pentru consumatorii finali va crește cu 35%. În luna octombrie, Republica Moldova a importat metan la un preț de peste 790 USD pentru mia de metri cubi.