Leul moldovenesc, tot mai tare. Cine câștigă și cine pierde

13 Oct. 2021, 09:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Oct. 2021, 09:54 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Leul moldovenesc devine tot  mai tare în raport cu monedele de referință euro și dolar. Or, aprecierea a început din luna iunie a acestui an. Astăzi, un euro poate fi cumpărat la casele de schimb valutar cu 20,02 lei și vândut cu 19,95 lei, iar un dolar american poate fi cumpărat cu 17,36 lei și vândut cu 17,27 lei.

”În primele 8 luni ale anului leul moldovenesc a înregistrat o ușoară tendință de depreciere față de coșul valutar, însă din luna august înregistrăm o tendință evidentă de apreciere. Săptămâna trecută leul s-a apreciat față de coșul valutar IVM-10 cu 1% și în prezent este cu 1,9% mai puternic decât la începutul anului. Săptămâna curentă leul a început tot cu o tendință pronunțată de apreciere”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În săptămâna analizată leul moldovenesc s-a apreciat față de toate valutele din coșul valutar IVM-10, fenomen care nu se întâmplă foarte des pe piața valutară. Cel mai mult Leul moldovenesc s-a apreciat față de EURO (+1,4%) și leul românesc (+1,4%). Această apreciere în cea mai mare parte este determinată de deprecierea acestor valute față de Dolarul american.

În 2020 piața valutară internațională a fost marcată de două evoluții diametral opuse: 1) Euro și valutele din Uniunea Europeană s-au apreciat puternic față de dolarul american, 2) valutele regionale ale țărilor în curs de dezvoltare, cum ar fi Ucraina, Turcia, Rusia, Belarus, s-au depreciat puternic față de dolarul american. În acelea condiții de furtună pe piețele internaționale, leul moldovenesc a căutat punctul de echilibru și a oscilat între aceste două procese majore.

În 2021 dolarul american recuperează din ce a pierdut în relații cu valutele din zona UE, iar valutele regionale a țârilor în curs de dezvoltare î-și revin după căderea de anul trecut. Respectiv evoluția leului moldovenesc din acest an, este mai degrabă o consecință a tendințelor de pe piața externă și mai puțin a evoluțiilor de pe piața internă.

Evident un leu puternic înseamnă prețuri mai mici pentru consumatori și o reducere a presiunii inflaționiste. Prețul mărfurilor de import recalculat în lei, este deja cu 2% mai mic decât la începutul anului.

Însă pentru producătorii autohtoni un leu puternic înseamnă încasări mai mici la exportul de bunuri și servicii. Însă ținând cont de faptul că în acest an conjunctura internațională a prețurilor este favorabilă și cel mai probabil v-om avea cel mai mare volum de export înregistrat vreo dată în Moldova, este logică poziția BNM de a proteja în primul rând populația de evoluția negativă a prețurilor.

Cursul valutar este unul din instrumentele BNM de a combate inflația, alături de instrumentele monetare, pe care BNM le aplică deja a 3 oară în acest an.

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Safe Superintelligence Inc. (SSI), laboratorul de cercetare lansat în iunie 2024 de Ilya Sutskever – fostul chief-scientist OpenAI – alături de Daniel Gross și Daniel Levy, a închis o nouă rundă de finanțare care duce capitalul atras la circa 2 miliarde $ și îi confirmă o evaluare de 32 miliarde $. Investitorii-ancoră sunt Alphabet (Google), prin divizia de cloud și unitățile TPU, și Nvidia, care furnizează GPU-urile H100 necesare antrenării modelelor gigantice.

Ascensiunea fulgerătoare vine după ce, în toamna lui 2024, Mark Zuckerberg a încercat să cumpere micul startup – pe atunci fără produs şi fără venit – cu o ofertă estimată de surse de piaţă la circa 14 miliarde $. Fondatorii au refuzat, invocând dorinţa de a rămâne independenţi; Meta a revenit în 2025 cu o propunere mai mare, apropiată de actuala evaluare, dar a fost respinsă din nou. Tentativa de preluare a fost confirmată ulterior de mai multe publicaţii de profil.

După eşecul tranzacţiei, Meta a pivotat: a cheltuit 14,3 miliarde $ pentru a recruta CEO-ul SSI, Daniel Gross, şi pe Alexandr Wang (Scale AI), într-un efort de a constitui propriul laborator „Superintelligence Labs”. Între timp, SSI îşi consolidează independenţa: Sutskever a preluat recent funcţia de CEO şi a anunţat că firma nu va lansa niciun produs comercial înainte de a demonstra „siguranţa superinteligenţei” – promisiune care îi diferenţiază de rivali precum OpenAI, Anthropic sau xAI.

Noua injecţie de capital şi accesul preferenţial la hardware-ul Google şi Nvidia plasează SSI în liga marilor jucători – fără să fi publicat încă un singur model. Refuzul iniţial de 14 miliarde $ pare, retrospectiv, o mişcare inspirată: valoarea companiei s-a dublat, iar controlul rămâne în mâinile fondatorilor. Într-o piaţă în care giganţii tehnologici aruncă sume record pe fuziuni şi salarii de nouă cifre, SSI devine exemplul perfect că, uneori, cea mai bună ofertă este cea pe care o refuzi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO