Bani mai ieftini pentru agricultori. De unde îi pot lua

13 Oct. 2021, 16:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
13 Oct. 2021, 16:02 // Bani și Afaceri //  bani.md

Agenții economici care activează în domeniul horticol vor putea accesa împrumuturi, în condiții avantajoase, pentru dezvoltarea afacerilor, în urma extinderii Proiectului ,,Livada Moldovei” până la 27 mai 2023.

Guvernul a aprobat ratificarea Amendamentului nr. 3 la Contractul de Finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI), semnat la 21 septembrie 2021 și a Amendamentului la Scrisoarea de însoțire asupra Contractului de finanţare în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”, semnat la 31 iulie 2014.

Mijloacele financiare nevalorificate din bugetul inițial al proiectului vor putea fi utilizate în scopul modernizării sectorului agroalimentar, fiind accesate prin operațiuni de creditare și leasing. Soluțiile financiare vor oferi agricultorilor posibilitatea de a-şi extinde afacerea și vor contribui la creșterea competitivității produselor autohtone pe piața internă și externă. Prin urmare, companiile horticole și vitivinicole vor putea utiliza împrumuturile pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină a livezilor și altor plantații, modernizarea proceselor post-recoltare, dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton, dar și diversificarea piețelor de desfacere.

Bugetul total pentru implementarea Proiectul ,,Livada Moldovei” a constituit 120 milioane de euro, dintre care mai sunt disponibile 59 milioane de euro. Creditele din cadrul proiectului pot fi accesate la o rată a dobânzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maxim 10 ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală