Probleme pentru cele mai mari economii ale Europei. Cum le afectează blocajul lanţurilor de aprovizionare

25 Oct. 2021, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Oct. 2021, 17:41 // Actual //  MD Bani

Presiunile în creştere puternică asupra lanţurilor globale de aprovizionare au provocat cel mai dramatic declin al producţiei manufacturiere franceze de la instituirea măsurilor de lockdown anul trecut, afectând sever şi ritmul de creştere al sectorului din Germania, scrie Bloomberg.

Potrivit sondajelor IHS Markit, indicatorii privind comenzile fabricilor s-au deteriorat în ambele ţări în octombrie, unii producători de bunuri menţionând  faptul că „întârzierile severe“ legate de livrarea inputurilor sunt responsabile pentru anularea sau amânarea contractelor. Presiunile inflaţioniste s-au amplificat pe fondul blocajelor, scrie Ziarul Financiar.

„În timp ce până de curând efectele penuriei de inputuri au fost cel mai evidente la nivelul preţurilor, acum acestea au un impact vizibil asupra nivelului producţiei şi comenzilor“, arată Joe Hayes, economist în cadrul unei firme din Londa.

Activitatea sectorului de business din Germania, cea mai mare eco­nomie a Europei, a atins un minim pe opt luni în octombrie. Franţa a rezistat puţin mai bine, beneficiind de pe urma unui impuls resimţit de serviciile de turism de pe urma relaxării restricţiilor de călătorie.

Creşterea activităţii de business din zona euro ca întreg a încetinit în această lună, firmele confruntându-se cu costuri în creştere abruptă din cauza constrângerilor existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare, în timp ce industria dominantă a serviciilor a întâmpinat probleme pe fondul temerilor privind pandemia, scrie Reuters.

Indicatorul preliminar al IHS Markit a coborât la un minim pe şase luni, de 54,3 în octombrie, de la 56,2 în septembrie.

„Datele ne confirmă poziţia potrivit căreia creşterea economică din zona euro va încetini vizibil în trimestrul patru şi că inflaţia va continua să crească în lunile următoare“, arată Jack Allen-Reynolds din cadrul Capital Economics.

Preţurile materiilor prime de care fabricile au nevoie au înregistrat un ritm record de creştere, iar deşi producătorii au transferat o parte din costuri către consumatori, aceştia nu au putut transfera întreaga povară.

Acest lucru sugerează că creşterea recentă a inflaţiei nu se va tempera în curând, contrastând cu poziţia BCE potrivit căreia creşterea este una tranzitorie.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ