Capitalizarea Alibaba, gigantul chinez din e-commerce, s-a prăbuşit cu 344 mld. dolari în ultimul an

27 Oct. 2021, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2021, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

În urma faimosului discurs al fondatorului Alibaba Jack Ma, din octombrie 2020, când miliardarul a criticat vehement sistemul financiar din China, acţiunile gigantului din e-commerce s-au depreciat cu peste 43%.

Astfel, compania a pierdut 344 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, cea mai mare scădere de acest fel la nivel global, conform datelor agregate de Bloomberg. La scurt timp după respectivul discurs, Beijingul a suspendat listarea duală a diviziei fintech a Alibaba, Ant Group, şi a lansat o serie de măsuri asupra sectorului tech, provocând scăderi masive în rândurile unora dintre cele mai importante companii chineze, notează Ziarul Financiar.

În iulie, acţiunile grupului Tencent au devenit cele mai slab performante la nivel mondial, iar valoarea de piaţă a companiei s-a prăbuşit cu 170 de miliarde de dolari.

În octombrie 2020, acţiunile Alibaba atingeau un nivel record pe Bursa din Hong Kong, urmând să ajungă la un minim istoric în urmă cu trei săptămâni, în contextul în care Beijingul şi-a înăsprit controlul asupra companiei şi a solicitat o restructurare a diviziei fintech.

Listarea pe care urma să o efectueze Ant Group pe bursele din Shanghai şi Hong Kong ar fi reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) a anului 2020, însă mişcarea a fost oprită în condiţiile în care autorităţile din Shanghai au declarat că firma prezintă „probleme majore”, printre care a numit un set de schimbări raportate la mediul de reglementare al fintech-urilor.

Cel care ar fi oprit listarea ar fi preşedintele Xi Jinping, după ce Ma a afirmat că sistemul de reglementare financiară din China continuă să sufoce inovaţia şi trebuie reformat imediat dacă plănuieşte să alimenteze creşterea economică a ţării.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca Alibaba să depăşească numărul de utilizatori activi estimaţi pentru al doilea trimestru al actualului exerciţiu financiar. Alibaba va publica rezultatele pe 5 noiembrie.

 

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău