Vioară de contrabandă sau eroare a vameșilor? Instrumentul muzical de milioane de euro, în vizorul PCCOCS

27 Oct. 2021, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2021, 16:36 // Actual //  MD Bani

O violonistă din Moldova s-ar putea alege cu un dosar penal, după ce vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au depistat în bagajul ei o vioară Stradivarius, instrument muzical extrem de scump. Responsabilii de la frontieră au declarat că Alexandra Conunova, proprietara vioarei, intenționa să plece în Federația Rusă și că nu ar fi declarat vioara care, între timp a fost estimată la două milioane de euro, scrie Realitatea.md.

Tentativă de contrabandă, așa a fost consemnat incidentul de vameșii de la frontieră care au ridicat instrumentul și au solicitat intervenția oamenilor legii.

Contactată de Realitatea.md, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu a declarat că vioara a fost depozitată într-o încăpere a instituției până la clarificarea situației. Asta după ce în spațiul public s-a scris despre faptul că ar fi vorba despre o eroare a serviciilor de ordine de la noi.

Cazul este investigat de procurorii PCCOCS, iar între timp, cel mai probabil, Ministerul Culturii urmează să facă o expertiză pentru a stabili valoarea bunului ridicat”, a mai adăugat Pușcașu.

Între timp și reprezentanții PCCOCS confirmă faptul că a fost pornită o cauză penală.

„Instrumentul muzical nu a fost declarat de către pasageră, cetățean al Republicii Moldova, instrument depistat în cadrul controlului vamal de rutină. A fost pornită o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Potrivit materialelor dosarului, aceasta-l avea în folosință pentru activitate concertistică. La această etapă, pe dosar, nu sunt persoane cu statut de bănuit sau învinuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

Cazul a ajuns și în vizorul Ministerului Culturii. Ministrul Sergiu Prodan a scris pe Facebook că a discutat cu violonista și că incidentul este regretabil.

„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale Republicii Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a scris Prodan.

Prodan a ieșit la rampă nu înainte ca publicistul Gheorghe Erizanu să facă unele precizări pe rețelele de socializare.

„Când Vivaldi este un contrabandist de toamnă, iar orice vioară veche din Aeroportul Chișinău este un Stradivarius. Condițiile grele ale exportului de cultură în link. Bravii vameșii moldoveni au descoperit și reținut „un celebru instrument de coarde Stradivarius, găsit în bagajul unei femei, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Federația Rusă”. Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii.”

Realitatea.md a luat legătura cu violonista, însă până la ora publicării știrii, aceasta nu ne-a răspuns la mesaje.

Potrivit oamenilor legii, cazul a avut loc vineri, 22 octombrie, însă responsabilii de la Serviciul Vamal nu au emis nici un comunicat de presă în acest sens. Câteva zile mai târziu, jurnaliștii de la Deschide.md au mediatizat cazul. Violonista urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

Sursa citată a mai precizat că vioara Stradivarius ar fi din anul 1700 și că aceasta ar fi fost estimată la un preț de aproximativ două milioane de euro.

În cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească dacă vioara este o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum aceasta a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.

Presa scrie că violonista Alexandra Conunova a câștigat mai multe premii la concursuri internaționale din Moscova, Singapur, Londra, fiind în același timp studentă la Universitatea de Muzică de la Hanovra, Germania.

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău