Vila de 547 de milioane $ cu singura pictură murală Caravaggio din lume, scoasă la licitație. Ce „comori” ascunde

27 Oct. 2021, 16:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2021, 16:00 // Au Bani //  MD Bani

O vilă din centrul Romei, care găzduiește singura pictură murală din lume a pictorului italian Caravaggio, va fi scoasă la licitație cu un preț de pornire de 471 de milioane de euro în luna ianuarie, a confirmat un tribunal din capitala Italiei.

Vila Aurora este, de fapt, o parte dintr-o clădire mai mare – vila Ludovisi -, demolată parțial în secolul al XIX-lea. Vila Ludovisi a fost construită în secolul al XVI-lea și a fost considerată „una dintre minunile lumii”, potrivit istoricului de artă Claudio Strinati, relatează CNN.

La doar o aruncătură de băţ de Via Veneto, strada emblematică din filmul „La Dolce Vita” al regizorului Federico Fellini, Villa Aurora este înconjurată de o grădină şi diferite anexe şi ocupă o suprafaţă totală de 2.800 de metri pătraţi, conform documentelor de vânzare publicate de Ministerul Justiției.

Proprietatea cu șase etaje găzduiește o multitudine de lucrări de artă, inclusiv o pictură murală în ulei atribuită lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, mai cunoscut cu numele de Caravaggio.

Acoperind tavanul unei încăperi mici de 2,75 metri pătrați, pictura murală din Villa Aurora a lui Caravaggio reprezintă trei zei – Jupiter, Neptun și Pluto – adunați în jurul unui glob translucid.

Lucrarea a fost comandată de cardinalul Francesco Maria Del Monte în 1597, care ar fi folosit camera ca laborator alchimic, conform expertizei comandate de tribunal și făcută publică de Ministerul de Justiție.

Pictura are o valoare estimată la peste 310 de milioane de euro, potrivit lui Alessandro Zuccari, profesor de istoria artei la Universitatea Sapienza din Roma.

Zuccari, care a fost chemat de tribunal să evalueze opera de artă din interiorul proprietății, a spus că pictura lui Caravaggio este „neprețuită, fiind singura murală a unuia dintre cei mai mari pictori ai epocii moderne”.

Vila are fresce ale pictorului baroc Giovanni Francesco Barbieri, cunoscut sub numele de Guercino, care a lucrat aici între 1621 și 1623.

Vila Aurora aparține familiei Boncompagni Ludovisi, membrii acesteia fiind descendenți ai Papei Grigore al XV-lea. Nu a fost dezvăluit, însă, niciun detaliu cu privire la motivele judiciare care stau la baza vânzării la licitație.

Dar întreținerea proprietății nu va fi ieftină. Una dintre condițiile pentru cel care va cumpăra imobilul este să cheltuiască 11 milioane de euro pentru restaurare.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală