Vom avea căldură la iarnă. UE oferă 60 de milioane de euro pentru a depăși criza gazelor naturale din Moldova

27 Oct. 2021, 17:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2021, 17:50 // Actual //  MD Bani

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen anunță că Republica Moldova va beneficia de un suport de 60 de milioane de euro pentru a depăși mai ușor criza gazelor naturale în care se află, scrie Realitatea.md.

Încântată să o cunosc pe prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița pentru a reitera sprijinul nostru deplin pentru Moldova. Consiliul de asociere de mâine ne va consolida și mai mult cooperarea. În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să gestioneze actuala criză energetică, a scris Ursula von der Leyen pe pagina sa de Twitter în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu Natalia Gavrilița.

Realitatea.md amintește că șefa Guvernului, însoțită de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul economiei Sergiu Gaibu și ministrul justiției Sergiu Litvinenco vor participa la Consiliul de asociere UE-Republica Moldova, care se află la cea de a șasea reuniune.

În cadrul celui de-al 6-lea Consiliu de Asociere vor fi abordate următoarele subiecte:

– dialogul politic și reforma, asocierea politică;

– cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate;

– libertatea, securitatea și justiția;

– comerțul și zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare;

– cooperarea economică și cooperarea sectorială;

– domeniul energiei.

Agenda  vizitei conține și un șir de întrevederi cu înalți reprezentanți ai UE, inclusiv cu Josep Borrell Fonteles, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kadri Simson, comisar pentru energie, dar și Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret și Katarina Mathernova, directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU