Concernul rus Gazprom a publicat joi, 28 octombrie, un comunicat sec în care spune că părțile s-au întâlnit a doua zi, fără a oferi detalii despre discuțiile care au avut loc.
Am făcut exercițiu imaginar, de calcul, vizavi de câți bani ar avea nevoie Moldova să cheltuie pentru achiziția gazului în cazul în care nu ajunge la un consens cu Gazprom
Astfel, potrivit estimărilor, în iarna acestui an Republica Moldova va consuma estimativ 800 – 900 mil. metri cubi de gaz. Raportat la prețul de 1000 USD mia de metri cubi pe piața spot Chișinăul ar trebui să aloce cam între 700 – 800 mil. de euro pentru achiziția metanului.
Cea mai mare provocare pentru noi, în acest moment, este creșterea prețurilor la gaze naturale și asigurarea livrării gazelor în Moldova, mai ales în sezonul rece. Am discutat și ieri și astăzi această problemă. Chiar ieri, în timpul discuției cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, am primit vești foarte bune pentru țara noastră. Uniunea Europeană ne-a oferit un ajutor nerambursabil de 60 de milioane de euro pentru a ne ajuta în depășirea crizei energetice. E vorba de o sumă adițională la Planul de Recuperare Economică. Acești bani vor fi folosiți pentru a compensa cetățenilor creșterea prețurilor la gaze și pentru a-i ajuta în această perioadă de criză”, declara premierul Natalia Gavriliță după ședința Consiliului de Asociere RM-UE.
Chișinăul nu a reușit încă să ajungă la un consens asupra unui nou contract cu Gazprom. Compania rusă și-a exprimat disponibilitatea de a prelungi contractul cu Moldova pentru noiembrie, dacă va plăti consumul de gaze pentru luna septembrie și octombrie. Autoritățile caută surse alternative de aprovizionare cu gaze. Vitol va furniza 1 milion de metri cubi țării în baza unui contract cu Moldova. A fost încheiat un contract pentru furnizarea aceluiași volum și cu PGNiG compania poloneză.