Negociatorii moldoveni nu au „patinat” în interesul Rusiei. Spînu: Vom implementa pachetul III energetic

01 Nov. 2021, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2021, 14:50 // Actual //  bani.md

Republica Moldova va implementa pachetul energetic trei, care prevede separarea furnizării de distribuție. „Avem răgaz un an ca să facem auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Ulterior, împreună cu partea rusă, vom decide cum va fi implementat pachetul III energetic. Rămânem angajați în implementarea documentului în întregime”, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ministrul a făcut publice mai multe detalii din protocolul contractului dintre Moldovagaz și Gazprom de livrarea gazelor naturale. Spînu a explicat pe etape ce se va întâmpla întru soluționarea problemei datoriei. Or, suma acesteia nu este enunțată în contract.

În luna noiembrie a acestui an va avea loc ședința interguvernamentală moldo-rusă, care prevede organizarea procesului de lucru în domeniul energetic. După care, la 1 mai 2020 Moldovagaz și Gazprom vor semna acord de reglementare  pentru o perioadă de 5 ani de livrare a gazelor. În primăvara anului viitor vom selecta o companie de audit, care se va ocupa analiza creanțelor”, a declarat ministrul Infrastructurii.

Republica Moldova s-a înțeles cu partea rusă ca până la sfârșitul anului 2022 să fie păstrat statul Moldovagaz.

Pe parcursul 2022 ne abținem de la anumite acțiuni pentru a rezolva problema datoriilor. La sfârșitul anului vom încheia un acord interguvernamental pentru reglementarea datoriei, care urmează a fi stinsă în cinci ani, și alte probleme din domeniul energetic”, a opinat Spînu.

Anterior, presa rusă scria că datoria Moldovagaz față de concernul rus Gazprom se cifrează la 403 mil. USD, dar cu tot cu penalități ajunge la 709 mil. USD. Chișinăul a negat datoria și a cerut auditarea ei.

 

Realitatea Live

21 Dec. 2024, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Dec. 2024, 12:48 // Actual //  Ursu Victor

Confiscarea rezervelor rusești înghețate este legală, afirmă comisarul european pentru economie

Confiscarea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a sprijini Ucraina este în conformitate cu dreptul internațional, a declarat comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis. Oficialul a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să adopte această măsură, argumentând că „agresorul trebuie să răspundă pentru daunele provocate”.

„Există un principiu bine stabilit în dreptul internațional conform căruia agresorul poartă responsabilitatea pentru daunele cauzate. Prin urmare, trebuie să găsim modalități de a obliga Rusia să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei”, a afirmat Dombrovskis. Acesta a cerut analizarea și elaborarea tuturor opțiunilor posibile pentru implementarea acestei măsuri.

Asigurări privind baza juridică

Dombrovskis a menționat că confiscarea trebuie să fie „fundamentată juridic” pentru a rezista unor eventuale contestații în instanță. El a adăugat că înghețarea activelor rusești a reprezentat deja un pas important și a respins temerile legate de riscurile pentru stabilitatea financiară a UE.

Conform Bloomberg, Serviciul European de Acțiune Externă efectuează evaluări noi privind riscurile financiare și economice asociate confiscării activelor rusești. Discuțiile au primit un nou impuls pe fondul temerilor că SUA ar putea reduce sprijinul financiar pentru Ucraina după inaugurarea președintelui ales Donald Trump.

După invazia Rusiei în Ucraina, țările occidentale au blocat active rusești în valoare de aproximativ 280 de miliarde de euro. Până în prezent, doar veniturile generate de aceste fonduri – estimate la 3-5 miliarde de euro anual – au fost utilizate pentru sprijinirea Ucrainei.

Țările G7 au convenit anterior asupra unui împrumut de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care urma să fie rambursat din veniturile provenite din activele rusești. În cadrul acestui acord, SUA și UE ar fi urmat să contribuie cu câte 20 de miliarde de dolari, iar restul de 10 miliarde să fie acoperite de Marea Britanie, Japonia și Canada.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat orice încercare de confiscare a activelor rusești drept „furt” și a avertizat că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei.

Decizia de confiscare a activelor rusești continuă să fie un subiect controversat, dar liderii UE consideră că măsura este esențială pentru sprijinirea eforturilor de reconstrucție a Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală