A fost lansat primul incubator de afaceri agroalimentare din Republica Moldova – Katalyst Kitchens. Cui este destinat?

02 Nov. 2021, 11:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2021, 11:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) anunță despre lansarea primului incubator de afaceri agroalimentare din Republica Moldova. Este vorba de Katalyst Kitchens destinat micilor întreprinderi de procesare, precum şi startup-urilor. Incubatorul se află într-o gospodărie agricolă ecologică din satul Râşcova, raionul Criuleni.

Incubatorul a fost înfiinţat de EcoVisio şi Eco-Villages & Sustainable Communities cu suportul mai multor organizaţii, printre care şi programul USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat în ţara noastră de CNFA Moldova.

Noul incubator reprezintă materializarea unui concept relativ nou în lume şi care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, în special, în America de Nord şi Europa. În ţara noastră, Katalyst Kitchens a fost creat în cadrul unei gospodării agricole ecologice din satul Râşcova, raionul Criuleni, situat la 40 km de capitală, unde sunt cultivate legume şi salate ecologice.
La începutul anului 2020, Katalyst Kitchens a beneficiat de asistenţa voluntarei programului „Farmer-to-Farmer” Marilyn Phillips, specializată în management strategic. În ianuarie 2021, Jillann Richardson-Rohrscheib a oferit suport pe bază de voluntariat în elaborarea planului de afaceri, precum și a modelului de membru al incubatorului alimentar. Concomitent, un alt voluntar al programului, Eben Altmann, s-a concentrat pe proiectarea bucătăriei.
Incubatorul reprezintă un spaţiu multifuncţional inovator, înfiinţat în urma reproiectării şi reconstrucţiei unei foste instalații de uscare a tutunului și a unei ferme de porci. El dispune de o bucătărie comună certificată, o unitate de producere a alimentelor, precum şi o sală de conferinţe, care găzduieşte evenimente ce promovează antreprenoriatul local şi oferă educaţie în sectorul agroalimentar.
Katalyst Kitchens oferă spațiu de producere, servicii de contabilitate, proiectare, resurse umane, împachetare, creare şi testare a unor noi produse. Totodată, incubatorul oferă consultanță în optimizarea procesului de producere, planificarea financiară, procedurile de export, siguranța alimentară.
Noul incubator conlucrează deja cu peste 100 de mici producători de alimente, iar echipa Katalyst Kitchens dispune de zeci de ani de experiență în valorificarea potențialului și în catalizarea inițiativelor.
Katalyst Kitchens a fost creat cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA, SlovakAid, Agenţiei Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, proiectului Optim-Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova.
Programul „Farmer-to-Farmer” oferă suport fermierilor şi profesioniştilor din businessul agricol din ţările în curs de dezvoltare în îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi a securităţii alimentare. Farmer-to-Farmer trimite voluntari din SUA cu sarcini tehnice pentru a oferi instruire practică comunităților, cooperativelor, întreprinderilor agricole și instituțiilor de învățământ.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală