A fost lansat primul incubator de afaceri agroalimentare din Republica Moldova – Katalyst Kitchens. Cui este destinat?

02 Nov. 2021, 11:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2021, 11:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) anunță despre lansarea primului incubator de afaceri agroalimentare din Republica Moldova. Este vorba de Katalyst Kitchens destinat micilor întreprinderi de procesare, precum şi startup-urilor. Incubatorul se află într-o gospodărie agricolă ecologică din satul Râşcova, raionul Criuleni.

Incubatorul a fost înfiinţat de EcoVisio şi Eco-Villages & Sustainable Communities cu suportul mai multor organizaţii, printre care şi programul USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat în ţara noastră de CNFA Moldova.

Noul incubator reprezintă materializarea unui concept relativ nou în lume şi care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, în special, în America de Nord şi Europa. În ţara noastră, Katalyst Kitchens a fost creat în cadrul unei gospodării agricole ecologice din satul Râşcova, raionul Criuleni, situat la 40 km de capitală, unde sunt cultivate legume şi salate ecologice.
La începutul anului 2020, Katalyst Kitchens a beneficiat de asistenţa voluntarei programului „Farmer-to-Farmer” Marilyn Phillips, specializată în management strategic. În ianuarie 2021, Jillann Richardson-Rohrscheib a oferit suport pe bază de voluntariat în elaborarea planului de afaceri, precum și a modelului de membru al incubatorului alimentar. Concomitent, un alt voluntar al programului, Eben Altmann, s-a concentrat pe proiectarea bucătăriei.
Incubatorul reprezintă un spaţiu multifuncţional inovator, înfiinţat în urma reproiectării şi reconstrucţiei unei foste instalații de uscare a tutunului și a unei ferme de porci. El dispune de o bucătărie comună certificată, o unitate de producere a alimentelor, precum şi o sală de conferinţe, care găzduieşte evenimente ce promovează antreprenoriatul local şi oferă educaţie în sectorul agroalimentar.
Katalyst Kitchens oferă spațiu de producere, servicii de contabilitate, proiectare, resurse umane, împachetare, creare şi testare a unor noi produse. Totodată, incubatorul oferă consultanță în optimizarea procesului de producere, planificarea financiară, procedurile de export, siguranța alimentară.
Noul incubator conlucrează deja cu peste 100 de mici producători de alimente, iar echipa Katalyst Kitchens dispune de zeci de ani de experiență în valorificarea potențialului și în catalizarea inițiativelor.
Katalyst Kitchens a fost creat cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA, SlovakAid, Agenţiei Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, proiectului Optim-Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova.
Programul „Farmer-to-Farmer” oferă suport fermierilor şi profesioniştilor din businessul agricol din ţările în curs de dezvoltare în îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi a securităţii alimentare. Farmer-to-Farmer trimite voluntari din SUA cu sarcini tehnice pentru a oferi instruire practică comunităților, cooperativelor, întreprinderilor agricole și instituțiilor de învățământ.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ