(FOTO) A fost lansată o maşină mai scumpă decât Bugatti Chiron şi mai puternică decât Rimac Nevera. Arată FENOMENAL

03 Nov. 2021, 10:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Nov. 2021, 10:20 // Au Bani //  MD Bani

O mică companie auto din Grecia a lansat o maşină mai scumpă decât Bugatti Chiron şi mai puternică decât Rimac Nevera. Este vorba de Spyros Panopoulos Automotive, un hipercar, pe care-l promiseseră de ceva timp încoace, dar despre care încă nu se ştia mare lucru la nivel de tehnologie sau performanţe exacte. Iar performanţele anunţate de greci azi sunt într-atât de fascinante, încât par aproape prea cosmice pentru a fi adevărate, scrie piataauto.md.

Noul automobil poartă marca Spyros, iar modelul e numit Chaos, el lansându-ne în două interpretări — Earth Version şi Zero Gravity. Ambele au design identic, însă diferă materialele folosite în construcţia caroseriei şi puterea sistemului de propulsie.

Automobilul are caracteristici impunătoare. Potrivit producătorilor greci, automobilul are un timp de acceleraţie de la 0 la 100 km/h de numai 1.55 secunde pentru cea mai rapidă versiune! Versiunea mai lentă va accelera în 1.9 secunde.

Partea fascinantă e că modelul grecilor nu e electric, şi nici măcar hibrid. E doar un motor V10 biturbo la mijloc, cooptat cu o construcţie uşoară din materiale rare. Motorul V10 are 4.0 litri cilindree, şi dezvoltă, în versiunea „mai slabă”, 2,049 CP, devenind astfel mai puternnic şi decât Bugatti Chiron. Mai mult ca atât, versiunea mai puternică are 3,065 CP, oferind, astfel, de două ori mai multă putere dintr-o cilindree de două ori mai mică decât Bugatti Chiron. Şi, în fine, viteza maximă anunţată de supercar-ul grecesc e de 500 km/h în ambele versiuni.

Aproape 80 la sută din piesele maşinii sunt printate 3D, însă sunt folosite materiale din aeronautică şi cosmonautică, precum titanul şi aliaje de magneziu. Chiar şi piesele de motor, inclusiv cele aflate în mişcare, sunt create din aliaje speciale, anume acest fapt permiţând dezvoltarea unei asemenea puteri imense. Până şi turbinele sunt făcute din titan şi fibră de carbon. Iar aceste materiale sunt peste tot atât în structura maşinii, cât şi în panouri exterioare de caroserie sau componente de interior.

Compania din Grecia anunţă că va produce doar 20 de asemenea automobile şi toate vor fi vândute exclusiv prin renumita casă de licitaţii RM Sotheby’s. Au fost anunţate şi preţurile de start: 5.5 milioane de euro pentru versiunea de 2,049 CP, iar dacă asta-ţi pare mult, atunci află că versiunea de 3,065 CP va porni la licitaţie de la un preţ de 12.4 milioane de euro!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău