Se va adânci sărăcia din Europa de Est din cauza scumpirii energiei?

08 Nov. 2021, 04:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2021, 04:03 // Actual //  bani.md

Gigantul ceh din domeniul energiei CEZ a anunţat că va majora preţurile la electricitate cu apro­ximativ o treime de anul viitor, anunţul companiei fiind urmat de veşti similare din partea altor furnizori, cum ar fi E.ON şi Nano Energies, scrie Czech Radio. PRE, care şi-a majorat deja preţurile la începutul acestui an, nu va introduce noi majorări.

Astfel, clienţii gigantului CEZ vor plăti în medie cu aproximativ o treime mai mult de la începutul anului viitor, deşi majorarea nu se va aplica în cazul consumatorilor care au încheiat un contract la preţuri fixe.

Anunţurile privitoare la majorările viitoare vin în condiţiile în care cehii reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile de la o lună la alta. Vasta majoritate a cehilor se confruntă cu dificultăţi financiare, sugerează sondaje recente realizate pentru instituţii financiare din Cehia. Nu este vorba doar de persoane cu educaţie inferioară, ci şi de locuitorii unor oraşe mai mari.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a arătat că guvernul său a fixat preţurile la utilităţi pentru gospodării în interesul familiilor şi pensionarilor, potrivit Hungary Today.
Deşi preţul electricităţii şi gazelor a crescut de două, până la trei ori în Europa în ultimele luni, gospodăriile ungare nu au asistat la creşteri ale facturilor lor la utilităţi, a arătat Orban.

Iar lucrurile vor rămâne neschim­bate câtă vreme ţara este guvernată de un guvern care urmăreşte inte­resele naţionale, a subliniat acesta.

În Bulgaria, consiliul miniştrilor a adoptat un decret privind acordarea de asistenţă financiară suplimentară persoanelor care nu întrunesc condiţiile pentru asistenţă în domeniul energiei în cadrul actualului program de susţinere, a anunţat ministrul muncii Galab Donev, notează Novinite.
Obiectivul este de a creşte numărul persoanelor care au acces la susţinere în cadrul crizei energetice actuale. De susţinere vor beneficia persoanele care depăşesc cu până la 30 de leva minimul cerut pentru solicitarea asistenţei lunare, persoanele înregistrate la birourile de muncă de mai puţin de 6 luni şi cele cu grad de handicap de peste 50%, adulţii care trăiesc singuri, părinţii singuri cu copii de până la 3 ani, copii şi adulţi cu handicap.

Pentru noul program de susţinere a fost alocată o sumă de 15 milioane de leva (7,67 milioane de euro), banii urmând să meargă către 50.000 de persoane care au nevoie de susţinere.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală