Elon Musk, gata să doneze 6 miliarde USD pentru combaterea foametei în lume

08 Nov. 2021, 04:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2021, 04:40 // Actual //  Lupu Eduard

Miliardarul Elon Musk a spus că va vinde acţiunile Tesla şi va dona încasările dacă Naţiunile Unite pot dovedi că doar un mic procent din averea sa ar putea rezolva criza foametei în lume, scrie Business Insider.

Musk a răspuns comentariilor lui David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, care a declarat săptămâna trecută pentru CNN Connect the World că o donaţie de 6 miliarde de dolari de la miliardari precum Musk şi Bezos ar putea ajuta 42 de milioane de oameni care „vor muri literalmente dacă banii nu vor ajunge la ei”.

Musk este în prezent cel mai bogat om din lume şi prima persoană care a atins vreodată averea de 300 de miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires.

CEO-ul Tesla are în prezent o avere netă de 311 miliarde de dolari, 6 miliarde de dolari însemnând 2% din averea antreprenorului.

Dar Musk contestă afirmaţia că suma va rezolva actuala criză a foametei, spunând pe Twitter că, dacă Programul Alimentar Mondial poate dovedi acest lucru, el va vinde acţiunile Tesla şi va dona încasările. Musk a cerut, de asemenea, transparenţă şi răspundere cu privire la modul în care vor fi cheltuiţi banii.

Beasley i-a răspuns lui Musk pe Twitter: „Pot să vă asigur că modul nostru de operare va fi transparent şi responsabil. Echipa dumneavoastră poate analiza şi lucra cu noi pentru a avea încredre totală în acest lucru”. De asemenea, Beasley a mai clarificat că Programul Alimentar Mondial al ONU nu a spus niciodată că 6 miliarde de dolari ar rezolva foamea în lume. „Este o donaţie unică pentru a salva 42 de milioane de vieţi în timpul acestei crize a foamei fără precedent”.

„Nu este complicat. Nu le cer să facă asta în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare an”, a spus Beasley în timpul apariţiei sale la CNN.

„Creşterea averii nete a primilor 400 de miliardar din Statele Unite a fost de 1,8 trilioane de dolari în ultimul an. Tot ceea ce cer este 0,36% din creşterea valorii nete”, a mai adăugat politicianul, potrivit sursei citate.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău