Un oligarh ucrainean a lăsat Republica Moldova fără cariera de miliarde de euro din Ucraina

09 Nov. 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2021, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

În data e 8 noiembrie a avut loc licitația pentru autorizarea extragerii pietrei concasate din granit din cariera Pervomaisc. Legal acest drept deține Întreprinderea de Stat din Republica Moldova. Doar că grupările criminale ucrainene-moldave demult sfidează acest fapt, susține fostul deputat Alexandru Slusari.

Cu mai puțin de 300 mii euro compania Мостобуд, care aparține oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus a primit acces la 28 mil. metri cubi de granit în valoare de 3 miliarde de euro, care ar trebui să fie extrase și comercializate mulți ani de întreprinderea moldovenească în beneficiu bugetului Republicii Moldova”, susține Slusari.

Fostul deputat acuză mai multe persoane că ar fi implicate în pierderea carierei din Ucraina. Este vorba de un fost angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan că ar fi ar fi aranjat licitația și este persoana de încredere a lui Prodivus. Oligarhul ucrainean ar fi transmis minimum 50 mii euro lui Buzgan pentru rezolvarea problemei cu cariera. „Administratorul Întreprinderii de Stat a fost selectat și numit de facto de Buzgan și acest administrator nu a făcut absolut nimic când partea ucraineană a pornit procesul tranzacționării dreptului de extragere. Despre licitația repetată APP a aflat ocazional din internet”.

Operațiunea cu cedarea carierei a fost planificată și implementată în perioada când APP a fost condusă de avocatul lui Dodon, Ghenadie Țepordei. Nici el, nici direcția de securitate economică din APP nu au făcut nimic pentru a opri acest dezmăț. Direcția nu mai este. Însă oamenii de acolo stau bine mersi în funcții înalte pe lângă noul director al Agenției și în corpul de control al prim-ministrei. N-am auzit să aibă Procuratura ceva întrebări la Buzgan, Țepordei și Andronache”.

Fostul director al APP a declarat că atunci când a preluat conducerea APP în anul 2020, cariera de piatră concasată din granit Pervomaisk, Ucraina, era într-o stare financiară dezastruoasă, avea datorii, fără să aibă activitate, licenţa nu era prelungită. Iar din anul 2015 a fost pierdut dreptul de exploatare a carierei, fiind iniţiat şi un proces de insolvabilitate.

APP declara în data de 5 noiembrie că în ciuda faptului că s-au depus eforturi și s-au întreprins mai multe acțiuni de anulare a licitației cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, partea ucraineană responsabilă pentru geologie și geodezie a desfășurat totuși licitația.

Anterior APP a făcut numeroase demersuri către organele competente ale Ucrainei (Procuratura Generală, Serviciu de Securitate, Ministerul Mediului și Resurse Minerale ale Ucrainei și Agenția de stat de Geologie și Resurse Minerale ale Ucrainei). În plus, a trimis și un reprezentant al APP la Kiev pentru a monitoriza și redresa situația.

Ținem să precizăm că la licitația din 8 noiembrie a fost înregistrată o singură persoană juridică. La începutul săptămânii viitoare, pe 8 noiembrie, Agenția Proprietății Publice va contesta în judecată rezultatele licitației prin reprezentantul APP aflat la fața locului și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu permite prejudicierea intereselor statului”.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău