Procesele de judecată care vizează frauda bancară vor fi un examen pentru justiția din Republica Moldova. Declarația a fost făcută la Forumul anual de Integrare Europeană de către Luc Devigne, directorul general adjunct pentru relații cu Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.
Sistemul judiciar și organele procuraturii trebuie să acționeze în conformitate cu legea. Pentru că aici există o legătură directă cu dezvoltarea economică a țării. Și sunt necesari pași decisivi din partea autorităților actuale. Probabil, pentru prima dată, asistăm la o reformă atât de impresionantă, în primul rând, se referă la adoptarea amendamentelor la Constituție, acesta fiind un pas foarte important. Dar legile pot fi bune, important este să le punem în practică. Mă refer în special la frauda bancară”, a spus el.
Oficialul a menționat că dosarul fraudei bancare va deveni un examen pentru sistemul judiciar, astfel încât cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere, iar fondurile sustrase returnate Moldovei”.
Republica Moldova a devenit notorie datorită raportului Kroll, în care sunt indicate persoanele implicate (în furt). Printre aceștia se numără și domnul Șor, care rămâne membru al Parlamentului. Acest lucru este inexplicabil. După trei ani de examinare a cazului, vedem că acesta este transferat de la Cahul la Chișinău. Se pare că vedem o garanție planificată a impunității. Trebuie să ne asigurăm că o fraudă de o asemenea amploare este imposibilă în viitor”, a spus Luc Devigne.
În anul 2014 Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost delapidate de echivalentul a 1 miliard USD. Ulterior băncilor li s-a retras licența și se află în proces de lichidare. Până în prezent nu a fost recuperat niciun leu din banii furați.