Oficial european: Jaful bancar – hârtia de turnesol pentru sistemul judecătoresc al Republicii Moldova

09 Nov. 2021, 15:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
09 Nov. 2021, 15:42 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Procesele de judecată care vizează frauda bancară vor fi un examen pentru justiția din Republica Moldova. Declarația a fost făcută la Forumul anual de Integrare Europeană de către Luc Devigne, directorul general adjunct pentru relații cu Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Sistemul judiciar și organele procuraturii trebuie să acționeze în conformitate cu legea. Pentru că aici există o legătură directă cu dezvoltarea economică a țării. Și sunt necesari pași decisivi din partea autorităților actuale. Probabil, pentru prima dată, asistăm la o reformă atât de impresionantă, în primul rând, se referă la adoptarea amendamentelor la Constituție, acesta fiind un pas foarte important. Dar legile pot fi bune, important este să le punem în practică. Mă refer în special la frauda bancară”, a spus el.

Oficialul a menționat că dosarul fraudei bancare va deveni un examen pentru sistemul judiciar, astfel încât cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere, iar fondurile sustrase returnate Moldovei”.

Republica Moldova a devenit notorie datorită raportului Kroll, în care sunt indicate persoanele implicate (în furt). Printre aceștia se numără și domnul Șor, care rămâne membru al Parlamentului. Acest lucru este inexplicabil. După trei ani de examinare a cazului, vedem că acesta este transferat de la Cahul la Chișinău. Se pare că vedem o garanție planificată a impunității. Trebuie să ne asigurăm că o fraudă de o asemenea amploare este imposibilă în viitor”, a spus Luc Devigne.

În anul 2014 Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost delapidate de echivalentul a 1 miliard USD. Ulterior băncilor li s-a retras licența și se află în proces de lichidare. Până în prezent nu a fost recuperat niciun leu din banii furați.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ