100 de zile ale guvernării. Sturza: Ce am reușit cu mare prisosință, să împărțim banii pe care încă nu-i avem

15 Nov. 2021, 10:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
15 Nov. 2021, 10:36 // Slider //  Lupu Eduard

În primele trei luni abia dacă afli pe unde „să intri în birou”. Valul de noi informații și provocări profesionale este copleșitor. Oboseala fizică și psihică te doboară. Unica dorință persistentă (dacă ești sincer cu tine însuți) e să-ți iei lumea-n cap și să pleci, susține fostul premieri și actualul om de afaceri Ion Sturza, care a comentat cele 100 de zile de învestire ale guvernului Gavrilița.

E ceva diferit la guvernul actual? Risc să spun că nu. Majoritatea absolută a membrilor guvernului nu au activat în instituții de stat, nu au condus sisteme complexe cu implicații politice și sociale majore. De aici și multiplele bâlbe și erori de comunicare, dar și lipsa de pași vizibili în implementarea unei agende cu impact. Cu atât mai mult, nu poți să-ți atribui agenda președintelui și a parlamentului, deși nu mai avem o delimitare clară între „ramurile” puterii de ceva timp. Experiența va veni. Răbdare”, a opinat fostul premier.

Omul de afaceri constată cele trei luni ale guvernării au fost marcate de două crize.

Evident, acest timp scurt a fost marcat de criza gazelor, criză care a fost gestionată destul de bine. Criza sanitară, reforme economice, agricultura ca prioritate, promovarea cadrelor adecvate provocărilor manageriale și politice? De la modest la foarte modest. Infrastructura? Ceea ce am moștenit. Poate cu excepția faptului că indienii(!) ne vor construi interconectarea energetică cu România. Sic…”, a spus Sturza.

În opinia lui omului de afaceri, „Ce am reușit cu mare prisosință, să împărțim banii pe care încă nu-i avem. Mereu am spus, impresia e importantă într-un act de guvernare. Un guvern bun este cel care știe să comunice empatic și pe înțelesul tuturor. Am asistat săptămâna trecută la un val de critici adresate doamnei prim-ministru Gavrilița după conferința cu pricina. Unii au fost de-a dreptul răuvoitori. Știu că nu toți cei care vorbesc „frumos” fac și frumos. Mai știu că doamna Gavrilița, indiferent de „impresia artistică”, face o treabă bună. E determinată și cunoaște lucrurile.”

Este un lucru evident, guvernul la un moment dat va avea nevoie de remanieri. Cei obosiți și nerelevanți vor trebui schimbați. E normal să se întâmple așa ceva. Cu atât mai mult că unii ajung acolo unde ajung dintr-un hazard al sorții”, a conchis omul de afaceri.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău