Oportunitate pentru întreprinderile sociale! Detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social

15 Nov. 2021, 16:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 16:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a organizat prima sesiune de informare despre Antreprenoriatul Social, din seria celor zece planificate. În cadrul evenimentului de astăzi, 15 noiembrie 2021, au fost oferite și primele detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social, care va veni și cu o componentă de finanțare.

Evenimentul a fost deschis de către Iulia Costin, director general ODIMM, care a salutat deschiderea antreprenorilor de a-și asuma activități sociale și a accentuat importanța acestora pentru economia Republicii Moldova și societatea în care trăim. Totodată, a prezentat rezultatele sesiunii de webinare și ateliere de lucru care s-au desfășurat pe parcursul săptămânilor precedente.

„În Republica Moldova Antreprenoriatul Social este la o etapă incipientă de dezvoltare. Prima noțiune a fost reglementată în legislația națională în anul 2017, în Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi. Totuși, în pofida acestui fapt, sute de companii din Republica Moldova desfășoară activități sociale deși nu sunt înregistrate ca și întreprinderi sociale.  Din anul 2018, ODIMM face parte din proiectul transnațional Finance4SocialChange, unde, alături de 14 țări, lucrăm la dezvoltarea acestei activități economice.  În Republica Moldova, antreprenoriatul social, poate deveni un domeniu economic care va genera impact în soluționarea problemelor societății în care activăm, inclusiv grație suportului partenerilor și finanțatorilor externi care oferă, inclusiv asistență tehnică și financiară. Suntem în strânsă colaborare cu Ministerul Economiei care în curând va promova Programul național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale.”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Programul naţionalul pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va îngloba un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenoriatului social precum și un Program de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale, este elaborat cu suportul GIZ. Acesta are drept scop catalizarea și creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat.

„Antreprenoriatul social este important pentru întreaga societate din două perspective – contribuie la creșterea economică prin dezvoltarea afacerilor și, concomitent, ajută la rezolvarea unor probleme sociale, inclusiv prin integrarea persoanelor din grupurile vulnerabile în activități economice. Astfel, putem spune că întreprinderile sociale produc profit economic și social. Antreprenoriatul social se dezvoltă activ atât în țările UE, unde contribuie semnificativ la formarea PIB-ului, cât și în țările din regiune, fiind un model de business tot mai atractiv prin faptul că îmbină aspirațiile antreprenorului de a excela în afaceri cu dorința de a schimba spre bine comunitățile. Întreprinderile sociale sunt un instrument foarte eficient pentru combaterea sărăciei și reducerea inechităților. Susținem eforturile instituțiilor de stat, dar și altor parteneri de dezvoltare în promovarea antreprenoriatului social și asigurarea creșterii acestui sector important.” a declarat Olesea Ghedrovici, manager componenta de politici, proiectul MEPA, GIZ, în cadrul evenimentului.

De menționat că Program naţionalul de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale, prevede următoarele etape:

  1. Promovare
  2. Formare profesională
  3. Aplicare la competiții
  4. Finanțare
  5. Sustenabilitate.

În detaliu, despre fiecare etapă, a vorbit Finodora Marcu, Specialist superior Centrul de Formare Antreprenenorială Direcția Consultanță și Formare Antreprenorială ODIMM.

În cadrul sesiunii de informare și-au prezentat experiența și co-fondatorul companiei Edujoc, cea mai recentă întreprindere socială din Republica Moldova, cât și Victor Nistorica, participant al sesiunilor de webinarii și ateliere de lucru desfășurate de către ODIMM în cadrul campaniei de informare și de promovare a antreprenoriatului social din Republica Moldova.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe acest link: https://bit.ly/30rK5mT

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău