Ana Revenco: La MAI au fost depistate câteva grupări care fac contrabandă și dosare fabricate

16 Nov. 2021, 06:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Nov. 2021, 06:57 // Actual //  MD Bani

Ministra de Interne, Ana Revenco, a recunoscut faptul că în cadrul MAI au fost descoperite grupări de angajați, care comiteau abuzuri. Este vorba despre persoane din cadrul MAI, care aveau ca și activitate contrabanda de mărfuri, sau chiar droguri, iar alte grupări fabricau dosare la comandă, informează Realitatea.md.

Declarațiile în cauză au fost lansate de către Ana Revenco, luni, 15 noiembrie, în cadrul emisiunii În ProFunzime de la postul ProTV Chișinău.

Potrivit ministrei, în acest sens au fost demarate mai multe anchete interne, unii angajați au fost reținuți, iar alții au fost demiși, inclusiv conducători de rang înalt.

„Serviciul de Protecţie Internă şi Securitate a desfăşurat peste 160 de anchete interne în raport cu angajaţii MAI şi sunt vizaţi prin prisma posibilelor acte de corupţie, abuz în serviciu. Unele sunt în desfăşurare, altele au rezultate, fiind vorba de concedieri. Până acum am semnat peste 40 de cereri de demisie, oameni care au plecat din sistem. Aceste 40 de plecări vizează conducători de prim rang, şefi de inspectorate. Eu le-am spus clar că integritatea este unul dintre cele 3 principii de care mă conduc, iar cei care nu împărtăşesc această viziune, vor pleca. Când am început să dispunem anchete, controale, a început şi rezistenţa. Unii îmi aduc cereri de demisie”, a declarat Ana Revenco.

Problema corupției în rândul polițiștilor, ministra o vede din cauza slabei remunerări. „Mulți polițiști pleacă în concedii în plină toamnă, pentru ca să se ducă la munci sezoniere peste hotare. Să mai facă un ban.

Un subofițer tânăr, cel de patrulă simplă, sau cel de la sectorul de poliție are un salariu de 5 500 de lei. Peste alți 5 ani, el va avea  6 500 de lei. Dacă vor să întrețină familii – nu este posibil cu acest nivel de salarizare și ei pleacă din sistem”, a mai spus Ana Revenco.

În acest sens, ministra a menționat că a pregătit un proiect privind majorarea salariilor pentru polițiști. Șefa de la MAI nu a dorit să ofere detalii cu privire la cifra majorărilor salariale, menționând că deocamdată acest lucru trebuie negociat cu cei de la Ministerul Finanțelor, care pregătesc Bugetul pentru anul viitor.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală