Cu 58 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul curent a fost aprobat în prima lectură. Modificarea bugetului este condiționată de starea de urgență în sectorul energetic și de necesitatea întreprinderii măsurilor de ordin legislativ pentru depășirea acesteia.
Veniturile bugetului de stat se propun a fi majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei. Deficitul bugetar se diminuează cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.
Partea de venituri a bugetului de stat se majorează preponderent din contul încasărilor din impozite si taxe.
Creșterea cheltuielilor este legată de alocații suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență.
Astfel, 210 milioane de lei sunt destinate compensarea diferenței de tarife, conform facturilor la gazele naturale și energia termică. Procedura de compensare va fi realizată prin intermediul Ministerului Muncii si Protecției Sociale.
Alte 139 milioane de lei vor fi transferate către bugetul asigurărilor sociale de stat, dintre care 104 milioane de lei – ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului, precum și creșterii numărului de familii defavorizate care urmează să beneficieze de astfel de suport din partea statului.
Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, și în bugetul de stat pentru anul 2022 vor fi prevăzute mijloace financiare pentru compensarea costului tarifelor și pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului.
Printr-o Hotărâre a Parlamentului, a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Propunerea a venit din partea Guvernului și a avut drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.