Tentația Estului. Socor: Investițiile rusești în Republica Moldova – export de corupție

18 Nov. 2021, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Nov. 2021, 17:18 // Actual //  bani.md

Am observat o tendință din partea guvernării de la Chișinău de a se arăta doritoare să aibă investiții rusești în Republica Moldova, deocamdată nu se precizează în ce sector ar fi aceste investiții, eu mă tem că aceste investiții ar urma să fie aduse în sectorul agricol cu speranța că piața rusească se va deschide fără restricții pentru firme agricole din Republica Moldova care au proprietari ruși sau care au participări de acționari ruși, a explicat comentatorul Vladimir Socor, care a comentat ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie

Comentatorul cred că ar fi o greșeală ireparabilă, posibil ireparabilă, deoarece investițiile rusești în toate țările, inclusiv în Europa Occidentală sunt deseori însoțite de corupție.

Corupția este un export rusesc, un export rusesc care deseori însoțește investițiile rusești. De aceea nu cred că însănătoșirea economiei Republicii Moldova poate avea loc cu ajutorul unor investiții rusești, prea mari sunt riscurile. Guvernarea de la Chișinău”, a adăugat Vladimir Socor, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Federația Rusă este pe locul cinci în topul investitorilor străini în Republica Moldova cu un volum de 110 mil. USD în trimestrul unu al anului 2021.

Afacerile din Moldova controlate de capitalul rusesc se extind practic în toate sectoarele economiei naționale, de la gaze și produse petroliere, la telecomunicații, mass-media, până la industria alimentară și terminale de plăți on-line.

Cea mai mare și mai vizibilă prezență a capitalului rusesc este cea a gigantului Gazprom la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz. Oficial Gazprom deține 50% din Moldovagaz, dar concernul rus administrează de 6-7 ani și cota de 13,44% a regiunii separatiste. În consecință, Gazprom are 63,44% din Moldovagaz, care însă nu-i oferă și controlul deplin asupra companiei.

Valoarea investiției Gazprom este estimată la 145 de milioane de dolari, rezultată din transformarea datoriilor acumulate de Moldova până în anul 1998 la consumul de gaze naturale, în acțiuni (50%) ale companiei Moldovagaz. Aceasta a fost o investiție făcută pe hârtie. Gigantul Gazprom este deocamdată și singurul furnizor de gaze al Republicii Moldova, asigurând practic 100% din necesarul de gaze al țării.

Controlul asupra Moldovagaz îi oferă Gazprom-ului și controlul asupra sistemului de transport și distribuție a gazelor, iar luând în calcul și datoriile enorme de 500 de milioane de dolari ce îi revin Chișinăului și circa cinci miliarde de dolari ale regiunii separatiste, atunci influența gigantului rus asupra economiei moldovenești este extrem de mare.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Nov. 2024, 11:32 // Actual //  bani.md

Ignat Alec, unul dintre actorii cheie din sectorul petrolier al Republicii Moldova, este acuzat că a utilizat ”Tirex Petrol” SA, o companie aflată în pragul falimentului, pentru a-și susține alte afaceri personale. Potrivit informațiilor, el ar fi transferat fonduri semnificative de la ”Tirex Petrol” SA către companii afiliate, Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, punând în pericol stabilitatea financiară a companiei și înșelând așteptările creditorilor.

Într-o schemă controversată, Tirex Petrol SA a fost forțată să acopere o datorie de 84,8 milioane de lei a companiei Estcon Construct SRL către MAIB. De asemenea, dl Ignat a conceput un contract tripartit suspect prin care ”Tirex Petrol” SA a acoperit o altă datorie de 29,1 milioane de lei a SRL Truck Petrol către SRL Electromotor-Service.

„Un grup de întreprinderi împreună cu Alec Ignat au pus la cale o schemă prin care au manipulat atât creditorii „Tirex Petrol” SA, cât și instanțele de insolvabilitate. Grupul a generat creanțe artificiale față de „Tirex Petrol” SA printr-o serie de tranzacții false, folosind facturi și contracte fictive. Aceste datorii au fost folosite drept bază pentru deschiderea procedurii de insolvabilitate. Astfel, compania „Tirex Petrol” SA a fost declarată insolvabilă pe baza unor datorii care nu existau în realitate sau care au fost exagerate deliberat”, se arată în sesizarea avocatului Petr Bălănel depusă la Procuratura Anticorupție, CSM și CSS.

Aceste manevre financiare au fost criticate de creditori, care sperau ca fondurile companiei să fie utilizate pentru achitarea creanțelor. Or, banii au fost redirecționați, iar creditorii au rămas doar cu promisiuni goale.

„Debitorul a organizat mai multe întâlniri cu creditorii pentru a-i convinge să accepte vânzarea bunurilor, promițând că fondurile vor fi folosite pentru stingerea datoriilor. De asemenea, au fost prezentate evaluări false ale activelor și s-au oferit asigurări că procesul va fi unul transparent și că toți creditorii vor fi plătiți. Multe dintre aceste promisiuni s-au dovedit a fi înșelătoare, iar bunurile vândute au fost transferate unor entități afiliate”, potrivit avocatului Petr Bălănel.

Ignat Alec deține controlul absolut asupra ”Tirex Petrol” SA prin intermediul companiilor Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, în care este atât fondator, cât și administrator. Acest lanț de interconexiuni îi permite să ia decizii care ignoră interesele creditorilor și ale companiei, folosind resursele acesteia pentru a-și susține alte afaceri.

În aprilie 2023, a fost inițiat procesul de insolvență al ”Tirex Petrol” SA. Iar în cadrul întâlnirilor cu creditorii, dl Ignat Alec a promis că activele companiei, estimate la 538 de milioane de lei, vor fi suficiente pentru a acoperi datoriile de 266 de milioane de lei. Cu toate acestea, o mare parte din fondurile obținute din vânzarea activelor a fost utilizată pentru a acoperi datoriile Estcon Construct SRL și SRL Truck Petrol, contrar dispozițiilor judiciare.

Ba mai mult, avocatul Bălănel acuză și o instanță de judecată de complicitate la fraudă, prin emiterea unor încheieri care au permis înstrăinarea activelor „Tirex Petrol” SA în perioada de observație, fără o motivație clară și fără a respecta normele legale. Încheierile emise de aceasta în iunie, iulie și septembrie 2023 au fost considerate de către petiționari ca fiind ilegale.

Alec Ignat a vândut 62 de proprietăți ale Tirex Petrol SA pentru suma de 428,9  362 milioane de lei, însă majoritatea banilor au fost folosiți pentru susținerea companiilor afiliate. De asemenea, ”Tirex Petrol” SA a semnat contracte de vânzare cu termene de plată întârziate, agravând problemele de lichiditate ale companiei.

Ancheta penală este în desfășurare și se așteaptă identificarea altor complici din cadrul instanței de judecată, al autorităților bancare și din cadrul întreprinderilor implicate. În prezent, autoritățile trebuie să răspundă întrebărilor privind legalitatea tranzacțiilor, implicarea instanței de judecată și modul în care au fost manevrate activele „Tirex Petrol” SA.

Redacția BANI.MD l-a contactat pe Alec Ignat, însă până la publicarea materialului nu a răspuns apelurilor. În acest context, redacția este deschisă pentru a publica și reacția lui Alec Ignat în cazul acesta va dori să ofere dreptul la replică.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală