Turcii de la Metag „bagă mâna în foc” că drumul de ocolire a localității Slobozia Mare va fi gata la anul

26 Nov. 2021, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Nov. 2021, 12:40 // Actual //  bani.md

Compania din Turcia Metag Inșaat Ticaret A.S susține că drumul de ocolire a localității Slobozia Mare va fi gata în anul 2022. Asta după ce anterior au invocat probleme financiare.

În prezent, lucrările de construcție a sectorului drumului M3 înregistrează un progres de execuție de 34.1%, comparativ cu cel planificat de 50%, termenul de finalizare a proiectului fiind anul 2022.

Antreprenorul a informat că proiectul de construcție a segmentului de drum cu o lungime de peste 18 km este unul important pentru companie, fiind primul contract pe care îl execută în Republica Moldova.

Conducerea Metag a monitorizat situația din șantier timp de mai multe zile pentru a se informa despre starea reală a lucrurilor și a asigurat că a inițiat procesul de rectificare a programului de lucrări și elaborare a planului de acțiuni pentru a finaliza lucrările contractuale în termenii stabiliți. De asemenea, a mulțumit  echipa ASD pentru suportul acordat.

Este prioritar să fie finalizate lucrările fără întârziere, pentru că intensitatea traficului pe acest tronson este mare și parvin plângeri de la locuitorii din regiune privind traversarea transportului de mare tonaj în zonă. Nu vom acorda extensii suplimentare de timp pentru acest contract. Avem o experiență pozitivă cu companiile din Turcia și sperăm că imaginea acestora nu va fi știrbită. Așteptăm până la sfârșitul lunii noiembrie 2021 prezentarea planului de acțiuni real, concret și transparent de organizare a șantierului și soluționare a problemelor ce țin de salarizare, certificări, suplimentare a stocurilor și altele”, a accentuat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Anterior, reprezentanții companiei turce au motivat tergiversarea lucrărilor urmare a problemelor de ordin financiar cu care se confruntă.

Proiectul de construcție a drumului de ocolire a satului Slobozia Mare prevede construcția unui sector de drum cu o lungime de peste 18 km cu 2 benzi de circulație și 2 sensuri giratorii. De asemenea, vor fi executate lucrări de construcție a terasamentelor, podețelor, trotuarelor, sistemelor de evacuare a apelor pluviale și de drenaj, dar și instalarea a 960 de indicatoare rutiere și construcție a 3 stații pentru autobuze.

Construcția drumului, care face conexiunea cu vama Giurgiulești, frontiera cu România, va moderniza infrastructura din zonă, va spori siguranța rutieră, va facilita accesul către producătorii agricoli din regiune și va spori traficul de pasageri și mărfuri.

Lucrările de construcție a drumului de ocolire a satului Slobozia Mare din raionul Cahul au o valoare de peste 18 milioane de euro, acordați din împrumutul oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală