VIDEO Educație după gratii datorită Fundației Regina Pacis! Istoria unui minor privat de libertate căruia i s-a oferit posibilitatea să studieze lucruri noi

01 Dec. 2021, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2021, 17:16 // Actual //  MD Bani

„Niciodată nu prețuim suficient de mult lucrurile care ne înconjoară, lucruri care par banale, ca soarele sus pe cer, iarba verde, sau pur și simplu aerul pe care-l respirăm. O greșeală a făcut ca lumea mea să devină înconjurată de un gard cu sârmă ghimpată. Nu credeam că mai am o șansă. Nici nu am apucat să-mi trăiesc viața că vedeam cum o pierd. Până într-o zi când ne-au propus ca în afară de regimul obișnuit să mai învățăm câte ceva, să facem un curs profesional. M-am înscris primul”. În așa mod sună declarația unui tânăr minor privat de libertate și plasat în arest la penitenciarul pentru minori din Goian căruia i s-a oferit posibilitatea să studieze lucruri noi.

Viața tânărului, dar și a altor zeci de minori aflați în aceeași situație a fost lipsită de sens, până când într-o zi, Fundația Regina Pacis a decis să le ofere tinerilor din penitenciarul pentru minori o șansă de dezvoltare și învățare pentru asigurarea în măsură egală a dreptului la studii.

Mai exact, în cadrul proiectului „Extinderea cursurilor de pregătire profesională pentru minorii din Goian”, implementat cu suportul financiar al Asociației Renovabis din Germania, timp de câteva luni, tinerii au ocazia să însușească și să deprindă mai multe meserii printre care cea de tencuitor, frizer, bucătar.

„La început parcă aveam o frică. Petrecusem cu ei vreo două ore teoretice și am început să găsesc cu ei limbă comună. A treia oară am venit liber, ei sunt bucuroși, mă așteaptă și sunt curioși despre ce vom face azi, mâine. Sunt elevi capabili și vor să cunoască cât mai multe lucruri”, a declarat Valentina Gușa, profesoară, Cursul de formare profesională „Tencuitor”.

Potrivit directorului Fundației Regina Pacis, Ilie Zabica, capacitatea de învățare a tinerilor aflați în detenție este mult mai înaltă, iar certificatele pe care le obțin în cadrul cursurilor sunt eliberate de școlile profesionale.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre au fost lansate cursuri la meserii precum frizeri, cizmari, operatori IT, bucătari. Accentul în acest sens se pune pe calitatea acestor cursuri, iar copiii care se află în detenție au o capacitate de concentrare asupra procesului de învățare mult mai înaltă decât semenii lor care învață în școlile din oraș. Certificatele care le primesc în penitenciare sunt emise de școlile profesionale și nicăieri nu este stipulat că cursul a avut loc în cadrul penitenciarului”, a mai adăugat Ilie Zabica, director Fundația Regina Pacis.

Potrivit responsabililor, pe parcurs, imediat după ieșirea din penitenciare, tinerii vor avea mai multe șanse de angajare.

„Majoritate a copiilor care au beneficiat de cursuri în penitenciar, după eliberare se angajează. Calitatea acestor cursuri pe care încercăm s-o oferim la penitenciarul Goian este una destul de înaltă și copiii îndrăgesc această meserie și așteaptă momentul eliberării pentru a se angaja în câmpul muncii. Acești copii merită e nouă șansă și mai ales cei care au comis crimele în copilărie și mulți din ei le-au comis pentru că nu au beneficiat de dragoste și de educația părinților și apropiaților. Majoritatea au crescut în condiții de stradă și au cunoscut doar violență”, mai declară Ilie Zabica.

Tinerii declară că timpul după gratii trece destul de greu, însă cursurile pe care le fac cu suportul Fundației Regina Pacis îi țin ocupați pentru a nu-și pierde speranța.

„Prima zi eram foarte emoționată pentru că nu știam care va fi reacția lor, voi fi sau nu acceptată. Eu am venit cu anumite reguli și poziții organizatorice. Inițial ei nu le cunoșteau și se opuneau, dar treptat au început să aibă un respect față de cursuri. Vreau să spun că o parte din ei au un respect profund față de cei care se află la libertate”, a declarat Aurelia Țopa, profesoară, Cursul de formare profesională „Frizer”.

Chiar dacă inițial mulți spuneau că aceste cursuri vor eșua din motiv că au fost mai multe tentative și nu s-a reușit, s-a constatat totuși că atenția trebuie pusă pe calitatea studiilor. Responsabilii menționează că spre final tinerii trebuie să posede toate cunoștințele necesare pentru a se putea încadra în câmpul muncii.

„Am văzut cât de bine au priză la copii acest cursuri de instruire și dorința tinerilor de a studia o profesie. Ei singuri au înțeles, dar și familiilor lor că doar folosind timpul util pentru a învăța o profesie, pot să ajungă ușor la libertate pentru a-și găsi un loc de muncă”, a declarat Liubovi Jignea-Suveica, șefa penitenciarului nr.10 Goian.

Specialiștii spun că instituțiile penitenciare trebuie să fie ca niște instituții de educație, ci nu de pedeapsă. Această categorie de cetățeni trebuie să fie ajutată și încurajată să-și urmeze visele.

„Am stat toată noaptea și am așteptat ziua asta. Mi-am strâns lucrurile, m-am îmbrăcat și așteptam să ies pe poarta penitenciarului. Mi-am luat rămas bun de la ceilalți deținuți și de la gardieni. Inima era gata să sară din piept, parcă visam și speram ca nu cumva să mă trezesc din nou în celulă. În timp ce mergeam spre ieșire, eram decis să nu mai revin niciodată în viață aici. În același timp eram recunoscător pentru lucrurile pe care le-am învățat și care mi-au dat o speranță. Mă așteaptă părinții și o nouă șansă. Se vor bucura când vor afla câte am învățat și încă câte vreau să învăț”, a mai declarat tânărul.

Filmul documentar este subtitrat în limba engleză și italiană și a fost produs la inițiativa Fundației Regina Pacis și pune în lumină procesul de instruire a minorilor și tinerilor deținuți în Penitenciarul pentru minori din Goian, activitate realizată în cadrul proiectului „Extinderea cursurilor de pregătire profesională pentru minorii din Goian”, implementat cu suportul financiar al Asociației Renovabis din Germania.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 14:22 // Actual //  Ursu Victor

Investiția în imobiliare rămâne o opțiune populară pentru mulți, dar rentabilitatea poate varia semnificativ între apartamente noi și vechi. Un calcul al randamentului anual al investiției poate oferi o imagine clară asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni.

Potrivit calculelor, un apartament nou de 50 de metri pătrați, cu un preț de 2.000 de euro pe metru pătrat, ar avea un cost total de 100.000 de euro. Dacă chiria lunară pentru acest apartament este de 550 de euro, randamentul anual se situează la 6,6%. Aceasta înseamnă că, pentru această investiție, chiria lunară acoperă aproximativ 6,6% din prețul apartamentului pe an.

Pe de altă parte, un apartament vechi cu aceeași suprafață de 50 de metri pătrați, dar la un preț de 1.400 de euro pe metru pătrat, ar costa 70.000 de euro. Chiria lunară pentru acest tip de apartament este de 390 de euro, iar randamentul anual se ridică la 6,69%. Acest procent mai mare sugerează că investiția într-un apartament vechi ar putea oferi un randament mai bun pe termen lung.

Aceste randamente sunt competitive în comparație cu inflația de 5,3% din luna octombrie, sugerând că, cel puțin în acest context, investițiile imobiliare ar putea să ofere un oarecare avantaj financiar.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că inflația afectează nu doar prețul imobilelor și chiria, dar și costurile de întreținere, dobânzile la credite și puterea de cumpărare a consumatorilor. De asemenea, randamentele imobiliare nu sunt garantate, iar fluctuațiile pieței pot influența semnificativ rezultatele.

În ciuda acestei incertitudini economice, mulți investitori încă văd în imobiliare o opțiune de protejare a capitalului împotriva inflației, oferind o sursă stabilă de venituri pasive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală