Armașu nu este singurul care se luptă cu explozia prețurilor. Record al inflației în Germania – 6% în 30 de ani

05 Dec. 2021, 20:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Dec. 2021, 20:32 // Actual //  bani.md

Rata inflaţiei a depăşit, în noiembrie, nivelul de 6% în Germania, un record în ultimii 29 de ani, în contextul majorării preţurilor la energie, informează publicaţia Der Spiegel.

În noiembrie, rata inflaţiei a atins nivelul de 6%, potrivit Oficiului german pentru Statistici. Este vorba de cel mai mare nivel al inflaţiei după rata de 5,8%, înregistrată în iulie 1992.

Rata inflaţiei a crescut constant în Germania anul acesta, din cauza stimulentelor economice şi sociale acordate în contextul restricţiilor antiepidemice impuse de Guvernul Angela Merkel. În octombrie, Germania înregistrase o rată a inflaţiei de 4,5%.

Preţurile la energie electrică au crescut în ultimul an cu 18,6% în Germania.

Majorarea preţurilor de consum în Germania afectează semnificativ rata inflaţiei în zona euro. Isabel Schnabel, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), crede că rata inflaţiei va scădea în anul 2022 şi că va ajunge în jurul valorii optime de 2%.

În Republica Moldova, rata inflației a fost în octombrie 2,1%, cea mai mare creștere din ultimii 11 ani.

În valoare anuală, prețurile au ajuns la 8,8%, cea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 6 ani. Cel mai probabil anul 2021 îl vom finaliza cu o inflație de 2 cifre de peste 10%.

Locomotiva creșterilor de până în prezent o reprezintă produsele alimentare, care în luna octombrie au crescut cu 4%, cea ce este un record absolut pentru ultimii 21 ani. Ultima dată o creștere mai mare decât în luna octombrie a fost înregistrată tocmai în anul 2000, când în luna iunie produsele alimentare s-au scumpit cu 7%.

În valoare anuală produsele alimentare sau scumpit cu 12,7%, iar până la finele anului cel mai probabil v-a fi depășit recordul din 2007, când produsele alimentare s-au scumpit cu 15,4%.

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 10:00 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a înaintat Ucrainei o ofertă pentru încheierea unui parteneriat „reciproc avantajos” privind accesul la resursele critice pe care le deține Kievul, a anunțat comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné.

„Douăzeci și unu dintre cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina în cadrul acestui parteneriat reciproc avantajos”, a declarat Séjourné, fără a specifica exact despre ce resurse este vorba. Oficialul european a prezentat propunerea în timpul unei vizite la Kiev, pe 24 februarie, subliniind că Uniunea Europeană nu va insista asupra unui acord care să fie în detrimentul Ucrainei.

Președintele Consiliului European, António Costa, a precizat că Uniunea Europeană nu intenționează să condiționeze sprijinul financiar și militar oferit Ucrainei de accesul la resurse naturale. „În ultimii trei ani, Uniunea Europeană a fost un susținător major al Ucrainei, iar acest sprijin este destinat atât ucrainenilor, cât și securității europene”, a afirmat Costa.

Oferta Uniunii Europene vine pe fondul unor discuții controversate între Ucraina și SUA privind accesul americanilor la resursele naturale ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus inițial un acord prin care Ucraina să ofere acces la exploatarea resurselor de pământuri rare în schimbul sprijinului militar american. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut ca Ucraina să ramburseze 500 de miliarde de dolari, sumă pe care Washingtonul ar fi cheltuit-o pentru sprijinirea Ucrainei.

Cu toate acestea, în varianta propusă de administrația americană, nu s-au inclus garanții de securitate pentru Ucraina, ceea ce l-a determinat pe Zelenski să refuze semnarea acordului. Președintele ucrainean a declarat că nu va recunoaște această datorie: „Ne-am înțeles cu președintele Joe Biden că ajutorul american este un grant, nu un împrumut. Nu vom accepta să plătim aceste sume, care ar împovăra zece generații de ucraineni.”

În ciuda divergențelor publice, Trump a afirmat că SUA și Ucraina sunt aproape de un acord, iar documentul ar putea fi semnat în următoarele două săptămâni, în timpul unei vizite a lui Zelenski la Washington. Totuși, surse din cadrul CNN au raportat că anumite detalii tehnice, inclusiv garanțiile de securitate, vor fi discutate ulterior.

Această dinamică evidențiază complexitatea negocierilor și divergențele de interese dintre Ucraina și aliații săi, atât din Uniunea Europeană, cât și din SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală