Ce salariu are ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi? Ce spune despre salariul prim-ministrului

08 Dec. 2021, 09:26
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 09:26 // Au Bani //  MD Bani

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, spune că în anul 2022 vor crește ușor salariile în sectorul bugetar ca urmare a majorării salariului minim. De asemenea, potrivit oficialului, în 2022 se vine cu majorări semnificative pentru mai multe categorii de angajați, printre care conducătorii auto și angajații din sistemul psiho-pedagogic. Oficialul recunoaște că vor crește și salariile deputaților și ale miniștrilor, notează IPN. De asemenea, în cadrul unei emisiuni televizate a anunțat care este salariul său în funcția de Ministru al Finanțelor.

Dumitru Budianschi spune că salariile în 2022 vor crește ușor pentru a acoperi nivelul inflației de 9 %, prognozat în luna octombrie. Potrivit oficialului, dacă inflația va fi de 14%, așa cum a prognozat anterior Banca Națională a Moldovei, Parlamentul va veni cu o rectificare a bugetului de stat.  De asemenea, el a menționat că salariul său net este de 14.670 de lei

„Am majorat salariul minim în sectorul bugetar de la 2200 de lei la 3100 de lei. Este o măsură care va îmbunătăți nivelul de salarizare al persoanelor cu salarii foarte mici din sectorul public. Am venit cu modificări pentru conducătorii auto, salariile lor au fost majorate cu peste 1000 de lei, dar ei au salarii destul de mici, din acest motiv majorarea nu se va resimți în aceste condiții dificile. Cu majorări am venit și pentru angajații din domeniul asistenței psiho-pedagogice”, a spus Dumitru Budianschi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Ministrul spune că și-ar dori majorarea tuturor salariilor din sectorul bugetar, totuși, realitățile financiare ale Republicii Moldova nu permit acest lucru. Potrivit șefului de la Finanțe, nu sunt prognozate majorări ale salariilor angajaților din sistemul de sănătate, întrucât lefurile cadrelor medicale au fost majorate acum un an.

„Noi trebuie să pornim de la realitățile pe care le avem. Țara are doar aceste venituri, mai mult decât cele 50 de miliarde lei pentru bugetul de stat nu producem. Asta-i tot ce putem genera. Subiectul privind salarizarea medicilor nu intră în aria Ministerului Finanțelor, ci a Ministerului Sănătății. Din câte știu, majorări de salarii pentru medici au avut loc în anii precedenți. Medicii din prima linie au avut sporuri salariale în perioada pandemică. Am observat o mare speculație cu salariile miniștrilor și deputaților, eu primesc un salariu net de 14.670 de lei, la prim-ministru cred că e mai mare cu vreo 1000 de lei”, a mai spus Dumitru Budianschi.

În schimb, în urma unui amendament semnat de deputații PAS, la proiectul politicii bugetar-fiscale, de o majorare semnificativă a salariilor vor beneficia judecătorii Curții Constituționale. Lefurile magistraților Înaltei Curți se majorează în 2022 de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO