Igor Grosu: În scurt timp va fi numit un nou director CNA. Va fi sau nu demis directorul de la ANRE?

09 Dec. 2021, 09:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2021, 09:05 // Actual //  MD Bani

Președintele Parlamentului spune că în curând va fi demarată procedura de numire a unui nou director al Centrului Național Anticorupție. Igor Grosu spune că instituția trebuie să devină funcțională, iar prerogativa Legislativului este să numească o nouă conducere CNA, după ce fostul director Ruslan Flocea a fost revocat din funcție. Igor Grosu spune că ideea comasării Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție într-o singură entitate va necesita timp pentru consultări și dezbateri, iar din acest motiv, deocamdată, se va insista pe fortificarea capacităților CNA, notează IPN.

Potrivit legii, directorul CNA nu mai este selectat prin concurs public, ci este numit de către Parlament la propunerea a cel puțin 20 de deputați. Președintele Parlamentului spune că până la finalul acestei sesiuni va fi numită noua conducere CNA, astfel încât instituția să fie gestionată cât mai eficient.

„În timpul cel mai apropiat se va avansa în acest sens. Am avut o singură interacțiune cu directorul interimar CNA, l-am rugat să asigure buna funcționare a instituției, până va fi votat un nou director. CNA trebuie să demonstreze că este o instituție viabilă care combate corupția. Știu că acolo este capacitate, dar până acum n-am văzut acest lucru. Trebuie mai întâi să numim acolo un director. Momentul comasării cu Procuratura Anticorupție și creării modelului DNA va lua ceva timp, decizia încă trebuie consultată, dar noi trebuie să asigurăm funcționalitatea instituției acum și în timpul cel mai apropiat trebuie să dăm o conducere acestei instituții”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Președintele Parlamentului spune că până la sfârșitul acestei sesiuni vor fi completate și funcțiile rămase vacante la celelalte instituții aflate sub control parlamentar. Deși, anterior, guvernarea anunța că este necesară demiterea directorilor ANRE, acum președintele Parlamentului spune că acest lucru ar fi inoportun.

„Avem în plan ca până la sfârșitul acestei sesiuni să completăm funcțiile la Consiliul Concurenței. Vom demara toate procedurile ca până la sfârșitul anului să avem completată această instituție. Și la ANRE este o poziție vacantă, va fi lansată procedura de completare a acestei funcții, după demisia lui Ștefan Creangă. Cât îi privește pe ceilalți directori, aici graba este contraindicată, avem de trecut cu bine această iarnă, cred că o vom trece cu bine, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a mai spus Igor Grosu.

Parlamentul a aprobat anterior legea privind responsabilizarea șefilor instituțiilor aflate sub control parlamentar.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO