(FOTO) Cel mai înalt turn al Sagrada Familia, luminat pentru prima dată. În vârf are o stea de 1,5 milioane EURO

09 Dec. 2021, 18:13
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2021, 18:13 // Au Bani //  MD Bani

La Barcelona a fost inaugurat al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia, primul terminat în ultimii 45 de ani. O stea uriașă de oțel și sticlă cu 12 colțuri, care cântărește 5 tone și jumătate, a fost montată în vârf, la 138 de metri înălțime. Sute de oameni s-au adunat să asiste la momentul în care steaua și cele 800 de ferestre ale turnului s-au umplut de lumină. În final vor fi 18 turnuri, reprezentându-i pe apostoli, pe evangheliști, pe Fecioara Maria și pe Isus.

Miercuri, 8 decembrie 2021, la ora locală 19:40, turnul a fost luminat pentru prima dată. Este al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia din Barcelona și cel mai înalt.

Structura de 138 de metri are în vârf o stea realizată din sticlă şi oţel inoxidabil. Steaua, care a costat 1,5 milioane de euro şi a fost realizată din materiale capabile să reziste razelor soarelui, are în centrul său 12 proiectoare, în fiecare dintre punctele sale.

Proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudi, Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Barcelona, a fost inclusă în 2005 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Construcţia sa, începută în 1882, ar trebui terminată la un secol de la moartea arhitectului, în 2026.

Grupul urmează să se întâlnească la sfârşitul lui 2022 pentru a oferi o nouă estimare a datei de finalizare a lucrărilor la bazilică.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău