Contrabandiștii fumează nervos. Businessul cu „exportul” de țigări, la pământ

13 Dec. 2021, 14:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Dec. 2021, 14:12 // Actual //  bani.md

Traficul ilicit cu produse din tutun provenite din Republica Moldova înregistrează cea mai mare scădere din ultimul deceniu. Potrivit datelor celui mai recent studiu Novel Research, citate de Serviciul Vamal, ponderea țigaretelor provenite din țara noastră în comerțul ilicit din România, în ultimul trimestru din 2021, a ajuns la 5%, comparativ cu 12,3% înregistrate în luna iulie curent, ceea ce reprezintă o diminuare cu 7.3 p.p. Scăderea până la 5% a ponderii produselor provenite din Moldova reprezintă un minim istoric.

Eficientizarea domeniului antifraudă și sporirea măsurilor de combatere a contrabandei au contribuit la diminuarea cantității produselor din tutun din țara noastră, ajunse ilegal în România. Tendința este confirmată și de datele statistice deținute, care arată o creștere de 60% a țigărilor depistate și ridicate de subdiviziunile Serviciului Vamal în anul 2021 (ianuarie-noiembrie), comparativ cu anul 2020”, spuen Serviciul Vamal.

Un alt factor care a condus la diminuarea traficului ilicit de țigarete reprezintă micșorarea, de la 1 ianuarie 2021, a proporțiilor pentru calificarea faptelor ca infracțiune de contrabandă. Astfel, ca urmare a modificării normei penale ce reglementează raporturile juridice, contrabanda cu mărfuri accizate este introducerea sau scoaterea pe/de pe teritoriul RM a mărfurilor supuse accizelor, prin locurile stabilite pentru control vamal (prin tăinuire, nedeclarare, folosire frauduloasă a documentelor), în cantitate mai mare de 60 000 de bucăți. Iar prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal – în cantitate mai mare de 30 000 de bucăți.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

OMV, gigantul energetic austriac, a întrerupt relațiile cu Gazprom după ce a confiscat livrări de gaz rusesc în valoare de 230 de milioane de euro pentru a acoperi un premiu arbitral câștigat împotriva companiei ruse, scrie Reuters.

Acest act a marcat sfârșitul unui parteneriat de mai bine de 50 de ani între OMV și Gazprom, iar sursele spun că acesta ar fi fost motivul pentru care Gazprom a suspendat furnizările de gaz către Austria, la doar câteva zile după sechestrarea livrărilor. OMV, care deținea încă contracte cu Gazprom până în 2040, a decis să utilizeze gazul confiscat pentru a pune în aplicare decizia arbitrală, deoarece s-ar fi putut pierde oportunitatea de a proceda astfel în contextul unei posibile întreruperi a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

În pofida acestei opriri, Austria continuă să primească gaz rusesc prin Slovacia, ceea ce sugerează o strategie indirectă a OMV de a menține aprovizionarea, deși relațiile cu Gazprom s-au înrăutățit. Anul 2022 a marcat o schimbare majoră pe piața gazelor, când majoritatea țărilor europene au renunțat la gazul rusesc, iar OMV a încercat să se reducă treptat de la dependența de Gazprom, dar cu costuri semnificative pentru investițiile sale rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală